Kloakkdyr

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Kloakkdyr
Nebbdyret
Nebbdyret
Vitenskapelig(e)
navn
:
Monotremata
Bonaparte, 1837,
Prototheria
Norsk(e) navn: kloakkdyr
Hører til: pattedyr,
amnioter,
virveldyr
Antall arter: 5
Habitat: terrestrisk og halvakvatisk
Utbredelse: Australia og Ny-Guinea
Delgrupper:

Kloakkdyr (Monotremata) er en liten og særpreget delgruppe med pattedyr som består av fem arter fordelt på tre slekter, en med nebbdyr og to med maurpinnsvin. Alle artene er endemiske for Oseania, nærmere bestemt Australia, Tasmania og Ny-Guinea. Kloakkdyrene er søstergruppen til de egentlige pattedyrene.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Navnet refererer til kloakken, som er den zoologiske betegnelsen for en felles åpning av tarm og egg- eller sæd- pluss urinleder.

Kloakkdyrene legger egg (dvs. er ovipare) og har melkekjertler, men ikke patter. Ungene slikker altså etter klekkingen melk fra morens hud.

Kombinasjonen av «typiske» pattedyrtrekk (som pels, varmblodighet og et sekundært kjeveledd) med nokså «atypiske» egenskaper (som ovipari og kloakk) gjør gruppen litt spesiell. Det er imidlertid ikke vanskelig å forklare denne kombinasjonen: Kloakkdyrene stammer fra en gren som skilte lag fra de resterende pattedyrene før denne «resten» ble levendefødende, fikk patter og atskilte endetarms- og urin/kjønnsåpninger. Ovipari og forekomsten av en kloakk er jo også til stede i pattedyrenes nærmeste slektninger, sauropsidene (dvs. fugler og krypdyr).

Mens ovipari og kloakken er opprinnelige egenskaper, finner man også flere avledete særtrekk ved kloakkdyrene. Blant disse er at hannene bærer en spore med giftkjertel i ankelen. Sporen brukes i kamp mot konkurrenter (jf. seksuell seleksjon). Videre har kloakkdyrene i evolusjonens løp tapt både tenner og den høyre eggstokken.

«Forgreningen» som adskilte kloakkdyrene fra de resterende pattedyrene skjedde for minst 120 millioner år siden, altså før dinosaurene døde ut.

Kladogram[rediger | rediger kilde]

   Mammalia   

 Monotremata 


   Theria   

 Marsupialia  Eutheria   
   Atlantogenata   

 Afrotheria  Xenarthra    Boreoeutheria   

 Laurasiatheria  Euarchontoglires 
Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Monotremata – bilder, video eller lyd
Wikispecies-logo.svg Wikispecies: Monotremata – detaljert artsinformasjon