Kauai

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Kauai from space oriented.jpg

Kauai er den eldste av hovedøyene i øykjeden Hawaii. Den er den fjerde største av Hawaiiøyene med et areal på 1430,5 km². Øya er også kjent som "The Garden Isle" pga. regnskogene og den frodige vegetasjonen. Øya er et yndet reisemål for turister og surfere. Dyrking av sukkerrør var tradisjonelt den viktigste eksportvaren, men har i senere år blitt erstattet av bl.a. kaffe.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Kauai er som de andre hawaiiøyene av vulkansk opprinnelse. Det høyeste fjellet på øya er Kawaikini (1598 m), fulgt av Wai'ale'ale (1569 m). På vestsiden av Mount Wai'ale'ale ligger en av verdens våteste områder med en årlig nedbørsmengde på omtrent 12 000 mm.

Den store nebørsmengden har ført til erosjon, som igjen har skapt store daler samt hundrevis av fossefall. På grunn av passatvindene i Stillehavet er det svært stor variasjon i mengden nedbør på ulike deler av øyen.

Na Pali-kysten på nordsiden av Kauai.

Økonomi[rediger | rediger kilde]

Turisme er den klart største næringen på Kauai med over en million besøkende i året, hvorav de fleste er turister fra USA (84%) og Japan (3%). Tidligere var sukkerproduksjon Kauais viktigste næring, men det meste av landområdene blir nå brukt til kvegdrift.

Den siste sukkerprodusenten på øya, 120 år gamle Gay & Robinson Plantation la i 2009 om til produksjon av brennevin.

Flora og fauna[rediger | rediger kilde]

Kauai har et typisk tropisk klima og består for det meste av tropisk regnskog. Skogene er dominert av bregneplanter og store frukttrær som bl.a. Guava, Mango og Banantrær. Mange av Kauais planter, som f.eks. kokospalmen, fantes ikke opprinnelig på øya, men har blitt innført av mennesker.

Kauai har mange endemiske arter fordi øya ligger svært isolert til, over 3000 km fra Nord-Amerika som er nærmeste kontinent. Dette har gjort at de få artene som fant veien til øya har fått utvikle seg i fred og resultert i mange unike planter og dyr som ikke finnes andre steder på jorden. De over hundre ulike artene av spurvefugler på øya utviklet seg fra bare én art som ankom øya for tusenvis av år siden.

Kauai ble hardt rammet av en orkan i 1992. Orkanen forårsaket skadet for milliarder av kroner.


USA-stubbDenne USA-relaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.