Jus (drikk)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Jus, juice eller fruktjuice (fra latin jus, som også er i slekt med de norske ordene sjy og ost) er ren råsaft presset fra frukt eller grønnsaker i blandet eller ublandet form, som ulike sitrusfrukter (eksempelvis appelsin, grapefrukt og sitron) og rotfrukter (eksempelvis gulrot, bete og kålrot). Dersom jusen er framstilt fra kun en sort skal den kalles med sortens navn og endingen -jus eller -juice, for eksempel ananasjus, appelsinjus, eplejus og tomatjus eller ananasjuice, appelsinjuice, eplejuice og tomatjuice.

I utgangspunktet er det ingen forskjell mellom juice og most som drikk, annet enn opphavet til uttrykkene. Eplemost og eplejuice er således bare ulike navn på samme produkt. Uttrykket most er lavtysk, men stammer fra latin slik juice gjør. Det brukes gjerne om det uferdige pressproduktet. Det er imidlertid også tradisjon for å kalle noen sorter fruktsaft for juice og andre for most. Råsaft som er presset ut av epler, pærer, druer og bær, og som kan brukes til produksjon av vin, brennevin eller sider, kalles gjerne most. Annen type råsaft kalles helst juice.

Både juice og most kan lages fra konsentrat på visse vilkår. I Norge er dette regulert i Forskrift om fruktjuice og lignende produkter.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]