Ida Maria

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Ida Maria
Ida Maria Børli Sivertsen
Ida Maria
Født 13. juli 1984 (30 år)
Norge Nesna, Norge
Nasjonalitet Norsk
Sjanger Indie/pop/rock/nærpunk
Instrument Vokalist
gitar
bass
piano
lapsteel
Stemmetype Alt
Plateselskap Nesna Records/Waterfall/Sony BMG/Mercury/Island DefJam
Nettsted http://www.myspace.com/idamaria
http://www.idamaria.co.uk http://twitter.com/idamaria

Ida Maria Børli Sivertsen (født 13. juli 1984Nesna), kjent under artistnavnet Ida Maria, er en norsk pop/rock-musiker (vokal og gitar) og låtskriver bosatt på Nesna.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Hun var en av vinnerne under Zoom urørt i 2006 og ble sendt på en påfølgende landsdekkende Zoom-turné våren 2007 og vant Urørtkonkurransen 2007 med sangen «Oh My God». Hun spilte dessuten på by:Larm begge disse årene og spilte på både Øyafestivalen og Quartfestivalen i 2007. Under Alarmprisen 2007 i oktober 2007 vant hun Alarmprisen til tross for at hun på det tidspunktet ikke hadde gitt ut noe album. Under by:Larm 2008 i Oslo fikk hun StatoilHydro-stipendet som er på 800 000 kroner og er ment som en hjelp til artister som ønsker å etablere seg internasjonalt.

I 2007 og 2008 turnerte Ida Maria og bandet konstant, mest i England, Skottland, Irland og Norge, men også Sverige, Danmark, Tyskland, Holland, Østerrike, Sveits, Spania, Australia og USA. Av festivaler spilte hun på Reading & Leeds, Glastonbury, Camden Crawl, Quart, Øya, Hove, Hultsfred, Arvika og Emmaboda samt mange flere.

I 2008 ga Ida Maria ut debutalbumet Fortress Round My Heart i Norge og England. For albumet vant hun prisen for årets nykommer og det tilhørende Gramo-stipendet under Spellemannprisen 2008. Den 19. februar 2009 ble hun tildelt gullplate av plateselskapet sitt, Universal Records, som en kommemorativ pris for at salget av Fortress Round My Heart hadde nådd over 20 000 solgte eksemplarer. Hun knuste deretter gullplaten på scenen rett for øynene til publikum.[1]

I 2009 turnerte Ida Maria og bandet i USA fra januar til september sammen med skotske Glasvegas samt headline-turnéer inkludert opptredener på festivaler som Lollapalooza og Coachella. Hun opptredte også på den japanske festivalen Fuji Rock og den danske festivalen Roskilde.

En av sangene hennes, «Keep Me Warm», var med i sesongfinalen til sesong 4 av den populære amerikanske tv-serien Grey's Anatomy. Denne episoden ble sendt 23. desember 2008 på norske tv-skjermer. 22 april 2009 spilte Ida Maria på det amerikanske talk showet The Tonight Show med Jay Leno, et tv-program som har over 5 millioner seere.[2]

Ida Maria er den første norske artisten som har en låt med i musikkspillet Rock Band. I Rock Band 3 finnes låten «Oh My God» i selskap med band som Them Crooked Vultures, Phoenix, The White Stripes, Jane's Addiction, The Cure og The Doors.[3] Låten «Oh My God» er også med i traileren til i filmen It's Kind of a Funny Story fra 2010.

I arbeidet med sitt andre album skrev Ida Maria låter sammen med blant andre Desmond Child som er kjent for å stå bak hits som «Livin' on a Prayer» (Bon Jovi), «I Was Made for Lovin' You» (Kiss) og «Dude Looks Like a Lady» (Aerosmith).[4] Albumet ble skrevet ferdig på Venice Beach og innspilt i Santa Monica, Los Angeles under vår/sommer 2010 med produsent og låtskriver Butch Walker som har Weezer og Pink på merittlisten.[5] Siden albumet ble spilt inn mens vulkanen Eyjafjallajökull hadde utbrudd, fikk det navnet Katla. Det ble gitt ut i november 2010 og ble senere nominert nominert til Spellemannprisen 2010 i klassen kvinnelig artist.

«Bad Karma» har blitt brukt i sesong 5, episode 1 i Gossip Girl.[6]

Diskografi[rediger | rediger kilde]

Album
Singler
  • «Oh My God» (Nesna Records 2007)
  • «Drive Away My Heart» (Nesna Records 2007)
  • «Stella» (Nightliner/Universal 2007)
  • «Queen of the World» (Nesna Records 2007)
  • «I Like You So Much Better When You're Naked» (Nightliner/Universal 2008)
  • «Bad Karma» (Nightliner/Universal, 2010)

Band (Fortress Round My Heart)[rediger | rediger kilde]

  • Ida Maria – vokal, rytmegitar
  • Stefan Törnby – gitar
  • Johannes Lindberg – bass
  • Olle Lundin – trommer

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]