Nesna

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Koordinater: 66°11′57″N 13°01′00″Ø

Nesna

Våpen

Kart over Nesna

Land Norge Norge
Fylke Nordland
Status Kommune
Adm. senter Nesna
Areal
 – Totalt:
 – Land:
 – Vann:

3&502&183.13&183,13 km²
3&502&181.4&181,4 km²
3&500&1.73&1,73 km²
Befolkning 3&503&1 871&1 871[a]
Kommunenr. 1828
Målform Bokmål
Internettside www.nesna.kommune.no
Politikk
Ordfører Marit Bye (H) (2011-)
Befolkningsutvikling 1951–2010[b]
Nesna

a^ SSB: Befolkningsstatistikk (1. januar 2015)
b^ Vertikale, røde streker markerer grenseendringer. Kilde: SSB 

Nesna er en kommune i Helgeland i Nordland. Den grenser i øst mot Rana, og over de omliggende fjorder ligger i nord Lurøy, i sør Leirfjord og i vest Dønna. Kystriksveien passerer gjennom kommunen. Høgskolen i Nesna og Kvinneuniversitetet Norden ligger i Nesna. På tettstedet ligger også en videregående skole, Kristen Videregående skole - Nordland (KVN) og et lokalhistorisk museum som er en avdeling av Helgeland Museum.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Nesna kommune har idag en barneskole og ungdomsskole på tettstedet Nesna. I tillegg består Nesnaøyenes oppvekstsenter av en grunnskole på Tomma. Hugla og Handnesøya. De to sistnevnte har ikke skoler i dag. Barn fra Hugla reiser til Nesna, mens de på Handesøya reiser til Tomma. Disse nedleggelsene kommer som et resultat av få barn i skolepliktig alder bor på de respektive øyene og foreldrene har ønsket at barna går på andre skoler. Likevel er ingen av skolene endelig nedlagt, men mye tilsier at de ikke kommer tilbake.

Utsikt over Nesna. I bakgrunnen (f.v.) Hugla, Tomma og Handnesøya.

Nesna kommune har daglige anløp av Hurtigruten, nordgående ved 05.30-tiden og sørgående ved 11-tiden. Kommunen består av, foruten tettstedet Nesna, øyene Hugla, Handnesøya og Tomma. Ved halvøya Skogsøy ligger Helgeland Sveiseindustris produksjonslokaler.

Dikterpresten Petter Dass bodde mesteparten av sitt liv på Nesna og det var her han skrev mange av sine største verk. Blant annet Nordlands trompet

Kart over Nesna kommune

Ved kommunereformen i 1964 ble de delene av Nesna som lå rundt indre del av Sjona overført til den nye storkommunen Rana.

Tusenårssted[rediger | rediger kilde]

Kommunens tusenårssted er Zahlbrygga. Kommunen plantet også en rekke tusenårstrær på flere steder i kommunen, bl.a. ved Nesna kirke

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons Commons: Nesna – bilder, video eller lyd