Engringvinge

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Engringvinge
Engringvinge (Coenonympha pamphilus)
Nomenklatur
Coenonympha pamphilus
Linnaeus, 1758
Populærnavn
engringvinge, okergul ringsommerfugl
Hører til
Satyrini, ringvinger, sommerfugler
Økologi
Habitat: enger og skogkanter
Utbredelse: Europa, Nord-Afrika, østover til Turkestan.
Vanlig i Sør-Norge.

Engringvinge (Coenonympha pamphilus) er en sommerfugl som tilhører gruppen ringvinger (Satyrinae) i den artsrike familien flikvinger (Nymphalidae). Denne vesle, okergule sommerfuglen er vanlig de fleste steder i lavlandet i Sør-Norge og er gjerne en av de tallrikeste dagsommerfuglene.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En ganske liten ringvinge (vingespenn 24 – 37 mm), oversiden ensfarget okergul med en liten øyeflekk med forvingens spiss. Forvingens underside er okergul med en litt større øyeflekk enn på oversiden, bakvingens underside grå med et utydelig, hvitt tverrbånd. I motsetning til de andre norske Coenonympha-artene mangler den øyeflekker på undersiden av bakvingene. Larven er grønn med tre mørkere grønne ryggstriper, to brede, lyse sidelinjer og to brunrøde spisser bakerst.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Engringvingen fly ofte tallrikt på blomsterenger og i veikanter i juni – august. Den finnes i hele Sør-Norge opp til ca. 1000 moh. Larven lever på forskjellige slags gress. Den kan muligens av og til ha en delvis, andre generasjon i Norge, dette er det vanlige lenger sør i Europa. Den overvintrer som larve.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]