Dvergbjørkmetallfly

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Dvergbjørkmetallfly
Nomenklatur
Syngrapha parilis
Hübner, 1809
Populærnavn
dvergbjørkmetallfly
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeLeddyr
OrdenSommerfugler
FamilieNattfly
SlektSyngrapha
Økologi
Habitat: myrer
Utbredelse: Fennoskandia og Nord-Amerika

Dvergbjørkmetallfly (Syngrapha parilis) er en sommerfugl som tilhører familien nattfly (Noctuidae). Den er meget sjelden i Norge og er bare påvist ett sted i Nordland og på noen få lokaliteter i Finnmark.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Et middelsstort (vingespenn 26–29 mm), grått nattfly. Arten kjennes lettest på bakvingens farge, som er grå med et kileformet, hvitt felt. Den arten den ligner mest, fjellmetallfly (Syngrapha diasema) er dessuten merkbart større. Kroppen er grå. Forvingen er lysgrå med litt brunlig skjær, de bakerste 2/3 av midtfeltet er svartbrune. Dette feltet er rammet inn av smale, lyse mellomlinjer som ikke er synlige lenger fremme i vingen. I forkant av det mørke feltet er det en v-formet, hvit flekk. Nyremerket er flekkvis svartkantet, utenfor dette er det en lys flekk. Bølgelinjen langs vingens ytterkant er mørk og tydelige, S-formet i den fremre vingehalvdelen, utydelig lenger bak. Vingespissen er ganske mørk. Bakvingen er grå med et kileformet, hvitt felt som strekker seg på skrå fra framkanten nesten til bakkanten.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Arten lever på, ikke for våte, myrer i bjørkebeltet og like over dette. Larvene utviklser seg på bjørk, særlig dvergbjørk (Betula nana). De voksne sommerfuglene flyr om dagen i solskinn, i juni–juli.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Det er en svært nordlig art som er utbredt i det nordlige Fennoskandia og i den nordligste delen av Nord-Amerika inkludert Grønland. I Norge er den svært sjelden, den er funnet i Tysfjord i Nordland og i tre kommuner i Finnmark: Karasjok, Porsanger og Sør-Varanger.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Aarvik, L., Berggren, K. og Hansen, L.O. (2000) Catalogus Lepidopterorum Norvegiae. Lepidopterologisk Arbeidsgruppe/Norsk Institutt for Skogforskning. ISBN 82-995095-1-3
  • Norges sommerfugler, dvergbjørkmetallfly: [1]
  • Nettsiden Svenska Fjärilar, med bildegalleri: [2]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]