Dronning Mauds Minne

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Dronning Mauds Minne
Dronning Mauds Minne
Dronning Mauds Minne Høgskole for førskolelærerutdanning (DMMH) på Strindheim i Trondheim
Grunnlagt 1947
Type privat høgskole for førskolelærerutdanning
Beliggenhet Trondheim
Studenter 1140[1] (2011)
Ansatte 112[2] (2011)
Nettsted www.dmmh.no/
Posisjonskart
Dronning Mauds Minne ligger i Sør-Trøndelag
Dronning Mauds Minne
Koordinater: 63°26′20″N 10°26′58″Ø

Dronning Mauds Minne Høgskole for barnehagelærerutdanning, ofte bare kalt Dronning Mauds Minne Høgskole og forkortet DMMH, er en høgskole i Trondheim for utdanning av barnehagelærere. Den er en privat skole organisert som en selvstendig stiftelse innenfor Den norske kirke. Dronning Mauds Minne høgskole er den eneste høgskolen i Norge som har utdanning av barnehagelærere som hovedoppgave. Skolen har omkring 1300 studenter, hvorav 1050 heltidsstudenter, og 120 ansatte.

Høgskolens engelske betegnelse er fra 2009 Queen Maud University College of Early Childhood Education, med kortformen Queen Maud University College og forkortelsen QMUC.

Historie[rediger | rediger kilde]

«Nordenfjeldske Blindeskole» på postkort fra omkring 1910. Bygget ble overtatt av Dronning Mauds Minne høgskole i 1976.

Dronning Mauds Minne Høgskole ble grunnlagt i Trondheim i 1947[3] og er en av Norges eldste høgskoler for utdanning av barnehagelærere. Skolen ble opprinnelig opprettet av Menighetspleienes Landsforbund under navnet Barnevernsinstituttet.[3] Formålet var, og er fortsatt, å gi barnehagelærerutdanning på et kristent grunnlag.[3] I 1954 skjenket kong Haakon et gavebrev oppkalt etter dronning Maud. Gavebrevet omfattet Dronning Mauds Minnefond som ga skolen råd til å skaffe en egen eiendom: den gamle bispegården i Bispegata 9 A i Trondheim. En fikk også Dronning Mauds Stipendiefond. Skolen skiftet samtidig navn til Barnevernsinstituttet Dronning Mauds Minne.[3] I 1976 flyttet høgskolen til sine nåværende lokaler, tidligere Dalen Blindeskole (åpnet som «Nordenfjeldske Blindeskole» i 1912)[3]Strindheim øst for Trondheim sentrum.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Totalt antall registrerte studenter i følge Database for statistikk om høgre utdanning DBH
  2. ^ Antall ansatte i forskjellige kategorier i følge Database for statistikk om høgre utdanning DBH
  3. ^ a b c d e Skolens historie

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]