Barnehagelærer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Barnehagelærer (tidligere førskolelærer) planlegger, gjennomfører og evaluerer det pedagogiske opplegget i en barnehage i samarbeid med styrer, som er videreutdannet førskolelærer. Barnehagelærere organiserer hverdagen for barn i barnehage, på skolefritidsordning eller i barnevern. I barnehagen har de fleste førskolelærere betegnelsen pedagogisk leder, men på en avdeling med 4 ansatte skal to være barnehagelærere, hvor en har ansvaret og arbeider som pedagogisk leder og den andre arbeider som førskolelærer.

I dag er 1/3 av de ansatte barnehagelærere, et mål for staten er at 50% av de ansatte skal ha 3-årig barnehagelærerutdanning.

I Norge er barnehagelærere utdannet til å undervise barn fra 0 til 6 år, og dessuten første årstrinn i grunnskolen. Etter nyordningen (fra 2008) er ikke dette lenger korrekt. Utdannede førskolelærere (som startet sin utdanning etter eller i 2008) er kun utdannet til å undervise barn fra 0 til 5 år, ikke første årstrinn i grunnskolen.

I Norge er førskolelærerutdanningen treårig (fireårig på deltid), fører frem til en bachelorgrad og kvalifiserer for pedagogisk arbeid i barnehagen.[1] Med ett års relevant videreutdanning kan førskolelærere tilsettes for arbeid på første til fjerde klassetrinn i grunnskolen(tilbys kun ved noen universiteter og høyskoler).[2]

Historikk[rediger | rediger kilde]

Yrket ble tidligere kalt barnehagelærerinne eller barnehagelærer. Første barnehagelærerutdanning i Norge ble opprettet i 1935. I etterkrigstiden ble utdanningen organisert ved læresteder kalt barnevernskoler. Høsten 2013 blir barnehagelærer igjen innført som tittelen på den nåværende førskolelærer-utdanningen.[3]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ KD (3. april 2003). «Rammeplan for Førskolelærerutdanningen». Besøkt 13. september 2008. 
  2. ^ Lovdata. «Krav til kompetanse ved tilsetjing i undervisningsstilling». Besøkt 13. september 2008. 
  3. ^ regjeringen.no Ny barnehagelærerutdanning fra 2013, 1.2.2012