Maldiskusjon:Norges universiteter og høyskoler

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Oppdeling[rediger kilde]

Nå som universitet har blitt et mer mangfoldig begrep og en stor del av institusjonene er i ferd med å bli innlemmet i kategorien er det hensiktsmessig å dele den opp av navigasjonshensyn. Det gjør det lettere å finne frem til f.eks. UiO eller UiB, og forsåvidt også til de nye universitetene, enn å ha en stor udifferensiert kategori. Historisk var et universitet – etter etableringen av Det Kongelige Frederiks i enevoldstiden – opprettet ved stortingsvedtak. Inntil nylig hadde vi noen få slike universiteter – kjennetegnet av å være breddeuniversiteter med en forskningsintensiv profil – og en masse høyskoler. Idag er vi på vei til den motsatte situasjonen med stadig flere institusjoner betegnet universitet og stadig færre kalt høyskoler, samtidig som det har blitt vesentlig forskjell på institusjonene i kategorien (på en måte det ikke var før). De gamle universitetene som UiO og UiB omtaler seg idag med betegnelser som «forskningsintensivt breddeuniversitet» for å skille seg ut[1]. De samme kategoriene er vanlige internasjonalt, hvor det finnes veldig varierte institusjoner som kalles universitet. I dag har også private høyskoler universitetsambisjoner. Selve begrepet har dermed delvis fått et annet og bredere meningsinnhold, slik det jo er i USA der de har 4000 universiteter, som de holder styr på ved å gruppere dem på andre måter enn selve betegnelsen. U5, det formaliserte samarbeidet mellom disse forskningsintensive universitetene som skiller seg ut med en annen profil enn de andre, er en naturlig underinndeling idag som ivaretar det opprinnelige navigasjonsformålet. --Bjerrebæk (diskusjon) 24. mar. 2023 kl. 18:39 (CET)[svar]

Enig med at det vil være enklere å finne hver av universitetene når de blir delt opp i to rader. Men det å dele de 10 universitetene det er i Norge er ikke det samme som de 4000 som det ble sagt er i USA.
Hvis vi skal se til utlandet så er det at noen private selskap har ambisjoner til å bli et universitet, ikke en betydning at det framtidige private universitetet ikke er likeverdig som de som eies av staten. Hvis vi skal basere oss på hvordan det er i utlandet burde ikke dette ha noe problem hvorav de mest kjente universitetene i verden er private.
Alle universiteter i Norge bestemmes over med de samme forskriftene, og de «gamle» universitetene kan miste sin akkreditering hvis de bryter med forskriftene selv hvor gamle institusjonene er.
Usikker på hvorfor da universitetene som er i U5 raden ikke er i alfabetisk rekkefølge, og at UiO er satt foran de andre. Forståelig hvis man kun vil ha folk til å se UiO, men som en tabell som skal vise oversikten over universiteter og høyskoler i landet har det ingen mening å dele dem opp slik. Det burde heller blitt satt i en rekkefølge alle kan følge for navigasjonshensyn.
Hvis dette skal handle om at universitetene er historiske og at de «nye» ikke har blitt opprettet ved stortingsvedtak skjønnes ikke inkluderingen av NMBU som ble akkreditert som et universitet samtidig som UiS. Forståelig at NMBU blir satt sammen med resten av U5 universitetene hvor det er en del av gruppen og at forgjengeren til NMBU ble stiftet i 1859, virker det også galt å kategorisere resten som «nye». Hvor hvis man ser tilbake i tid eksisterte det gamle utdannings institusjoner som funksjonerte sammen og vokste til å bli de «nye».
Det er også å tenke på hvor vanlig det egentlig er å bruke U5 som en kjennebetegnelse for de 5 «gamle» universitetene. For dem som ikke følger godt med på politikken rundt universiteter og høyskoler, vil si at oppdelingen av universitetene gir kun flere spørsmål enn det gir svar. BigWat (diskusjon) 24. mar. 2023 kl. 23:03 (CET)[svar]
NMBU er del av U5-gruppen og fikk (som Landbrukshøgskolen) en status som var likeverdig med universitetene allerede på 1800-tallet, med forskning som likestilt oppgave, rett til å bruke professortittelen (nesten hundre år før de andre høgskolene osv.), som det lenge var alene om. Derfor regnes det til den gruppen og er med i U5-nettverket. --Bjerrebæk (diskusjon) 25. mar. 2023 kl. 00:19 (CET)[svar]