Dimetyltryptamin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Dimetyltryptamin (DMT)
Kjemisk navn 2-(1H-indol-3-yl)-
N,N-dimetyletanamin
Kjemisk formel C12H16N2
Molvekt 188.27 g/mol
Densitet 1.099 g/ml
Smeltepunkt 49 °C og 74 °C
(to forskjellige krystallstrukturer)
Kokepunkt 160 °C ved 0.8 hPa
(redusert trykk)
CAS-nummer 61-50-7
SMILES CN(C)CCC1=CNC2=C1C=CC=C2
dimetyltryptamins kjemiske struktur

Dimetyltryptamin, også kjent som DMT og N,N-dimetyltryptamin, ikke å forveksle med 5-MeO-DMT, er et hallusinogent tryptamin, liknende i struktur nevrotransmitteren serotonin. DMT blir produsert i små mengder av menneskekroppen gjennom vanlig metabolisme. Rent DMT er ved romtemperatur et fargeløst, voksaktig eller krystallint fast stoff. DMT ble første gang kunstig fremstilt i 1931. Det forekommer også naturlig i mange plantearter. Planter med høyt DMT-innhold blir brukt i flere søramerikanske sjamanistiske praksiser. Det er en av de viktigste aktive ingrediensene i snus (som sniffes) som yopo og i drikken ayahuasca.

DMT er ikke oralt aktivt med mindre det er kombinert med en monoaminoksidasehemmer (MAOI) som f. eks. harmalin. Uten en MAOI metaboliserer kroppen raskt DMT, og det har derfor ingen vesentlig hallusinogen virkning.

På tross av at Dimetyltryptamin ansees som trygt å bruke, og har blitt godkjent til religiøst bruk i Brasil og USA, er substansen fortsatt illegal i de fleste landene i verden.

Hallusinogene egenskaper[rediger | rediger kilde]

DMT er et kraftig psykoaktivt stoff. Hvis DMT røykes, injiseres eller inntas oralt med en MAOI, kan det skape kraftfulle enteogene opplevelser inkludert ekte hallusinasjoner (opplevd virkelighetsutvidelse). En bisitter (trip sitter) er som regel til stede både for å gi brukeren psykisk støtte og for å assistere i det praktiske arbeidet ved bruken.

Noen effekter rapportert fra brukere er:

 • Følelse av kroppsløs bevissthet
 • Hallusinasjoner som overgår det som er virkelig (Opplevelse av den fjerde dimensjon etc)
 • Møte med entiteter og andre bevisstheter, ofte beskrevet som fraktal maskin alver, romvesner, superintelligenser, engler etc.
 • Oppløsning av egoet.
 • Visjoner av symboler.

Røykt: Hvis DMT røykes varer maksimalseffekten en kort periode (30 minutter +). Virkningen skjer svært hurtig etter inhalasjon (mindre enn 45 sekunder) og maksimal effekt oppnås innen ca. et minutt.

Inhalasjon: Hvis DMT blir insuflert (sniffet inn gjennom neseborene) vil det vare noe lenger enn hvis det røykes og har mindre kraftfull virkning.

Injeksjon: Injisert DMT produserer en opplevelse liknende den ved inhalasjon i varighet, intensitet og karakteristikker selv om den ifølge enkelte beretninger oppleves mer klinisk (i motsetning til åndelig).

Oralt inntak: DMT, som brytes ned av fordøyelsesenzymet monoaminoksidase, er inaktivt hvis det inntas oralt, med mindre det kombineres med en monoaminoksidasehemmer (MAOI). Det sjamanistiske brygget ayahuasca, eller yage, er et te-liknende avkok av de kokte bladene, bark og røtter fra en rekke planter, vanligvis inkludert Psychotria viridis, som inneholder høye nivåer av DMT, og Banisteriopsis caapi, som inneholder harmala-alkaloider som er sterke MAOIer. En vanlig kilde i det vestlige USA er Reed canary grass eller Phalaris arundinacea, og Harding grass eller Phalaris aquatica. Dette ugresset inneholder høye nivåer av DMT og andre alkaloider. Ved oralt inntak med en passende MAOI gir DMT en langvarig (over 1 time) høyintensitetsopplevelse med sakte start. MAOIer bør brukes med ekstrem forsiktighet fordi de kan gjøre vanlige reseptfrie legemidler og matvarer giftige.

Påførte DMT-opplevelser kan inkludere dyp tidsutvidelse, visuelle og auditive hallusinasjoner, opplevelser av reiser til paranormale omgivelser, og møter med åndelige vesener eller andre opplevelser som, ifølge de fleste førstehånds beretninger, motsetter seg muntlig eller visuell beskrivelse.

I en studie utført i 1988 ved universitetet i New Mexico fant psykiateren Rick Strassman at anslagsvis 20 % av de frivillige som fikk injisert høye doser med DMT hadde opplevelser identiske med Nær døden opplevelser.

ATC kode  ?
Biotilgjengelighet  ?
Metabolisme  ?
Eliminering halvliv  ?
Ekskresjon Urin
Graviditetskategori  ?
Juridisk status Norge: Forbudt US: I CA: III UK: 1/A
Opptaksmekanisme Forstøvet, injisert, eller oralt i kombinasjon med MAO-hemmere
Indikasjoner:
 • ?

Rekreasjonell anvendelse:

Uetisk anvendelse:

 • ?

Andre anvendelser:

Kontraindikasjoner:
 • Potensielt dødelig hvis samtidig inntatt med en MAO-hemmer, som f.eks. mange vanlige antidepressiva
 • Bruk ikke hvis du har Schizofreni eller liknende tilstander, eller hvis slike er vanlige i din familie.

Kjemi[rediger | rediger kilde]

DMT er et derivativ av tryptamin med to ekstra metyl-grupper ved amin-nitrogenatomet. DMT blir ofte syntetisert gjennom Speeter-Anthony syntese fra indol ved hjelp av oksalylklorid, dimetylamin, og lithiumaluminiumhydrid som reagenser. DMT blir vanligvis brukt i sin basiske form, men det er mer stabilt som et salt, f.eks. som et fumarat. I motsetning til DMTs base er dets salter vannløselige. DMT i løsning mister hurtig sine egenskaper og bør oppbevares beskyttet fra luft og lys i en fryser.

Spekulasjoner[rediger | rediger kilde]

Flere spekulative og hittil uutprøvde hypoteser antyder at endogent DMT produsert i den menneskelige hjerne er involvert i visse psykologiske og nevrologiske tilstander. Ettersom DMT naturlig blir produsert i små mengder i mennesker og andre pattedyr [1] (selv om mekanismen ennå ikke er forstått), tror noen at det spiller en rolle i drømming, nær døden-opplevelser og andre mystiske tilstander. Det har blitt spekulert av forskeren Jace Callaway at DMT muligens har forbindelse med visuell drømming. Det er også blitt spekulert at DMT kan bli funnet i forhøyede mengder under perioder av visuell drømming eller etter nær-døden-opplevelser.

Folk som har skrevet om DMT inkluderer Terence McKenna og Jeremy Narby, selv om vitenskapsfolk som studerer psykedeliske stoffer behandler deres materiale med skepsis. McKenna skriver om sine opplevelser med DMT der han møter vesener han beskriver som «Selv-Forvandlende Maskinalver». Andre brukere rapporterer besøk fra eksterne intelligente vesener som forsøker å formidle kunnskap. Disse Maskinalv-opplevelsene blir det sagt deles av mange DMT-brukere. Fra en forskers ståsted er kanskje Rick Strassmans DMT: The Spirit Molecule (ISBN 0-89281-927-8) best kjent. Strassman har også foreslått at DMT blir laget i epifysen, selv om det kun er en spekulasjon.

Juridisk status[rediger | rediger kilde]

DMT står oppført i den norske narkotikalisten, jf. Konvensjonen om psykotrope stoffer, 1971, med klassifikasjonen Schedule I.

DMT blir i USA klassifisert som et Schedule I-stoff selv om det helt nylig foreligger et høyesterettskjennelse som gjør det mulig for en bestemt brasiliansk kirke (Uniao do Vegetal) å importere og bruke hoasca-te (inneholdende DMT) i sine religiøse seremonier. I Canada er det klassifisert som et Schedule III-stoff. I Frankrike er stoffet og de fleste planter det utvinnes fra klassifisert som stupéfiant. I Storbritannia er det klassifisert som et Class A-stoff.

I Brasil finnes en rekke religiøse bevegelser basert på bruken av ayahuasca, vanligvis i en animistisk kontekst som kan være sjamanistisk eller, oftere, blandet med kristen symbolikk. Disse ble legalisert etter offentlige undersøkelser av teen. Denne praksisen er også tillatt i USA, der DMT er en Schedule-1 substans.

DMT i populærkulturen[rediger | rediger kilde]

 • Handlingen i filmen Blueberry (basert på tegneserien Blueberry) berører DMT-praksisen til innfødte amerikanere. Filmen viser også scener av en DMT-indusert psykedelisk opplevelse, dog substansen aldri blir spesifisert, har regissør Jan Kounen bekreftet at den 10-minutter lange visjonssekvensen er basert på regissørens egne erfaringer med ayahuasca. Nylige webdiskusjoner med skaperen av filmen har antydet at visjonene er ment å representere bruk av ulike planter der den klassiske ayahuasca-blandingen er en av disse. I tillegg blir datura- og meskalin-relaterte visjoner formidlet. En lignende blanding dukker opp i Carlos Castaneda's bøker.
 • I starten på kapittel 15 i boka The Black Angel av John Connolly (2005), refereres det til DMT som et stoff som blir brukt til å kontrollere mennesker gjennom å fremkalle frykt og deretter ta bort frykten via hallusinasjoner.
 • Forbokstavene i Shpongles «Divine Moments of Truth»-spor fra Are You Shpongled?- albumet står for DMT.
 • I filmen Enter the Void av Gaspar Noé, blir substansen brukt av hobedpersonen fra førstepersonsperspektiv, visjonene blir representert delvis korrekt, men representasjonen i Blueberry(2004) er ansett som mer korrekt.
 • I Cartoon Network serien Adventure Time blir det nevnt at epifysen skiller ut DMT når mennesket er under ekstremt stress, denne serien er laget for barn og tenåringer.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Brailianske ayahuascakirker[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

 • Clifford A. Pickover (2005). Sex, Drugs, Einstein, and Elves: Sushi, Psychedelics, Parallel Universes, and the Quest for Transcendence. Smart Publications, USA.ISBN 1-890572-17-9 – (diskuterer DMT og implikasjoner for vår forståelse av virkeligheten)