Ayahuasca

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Ayahuasca (også kalt Yage) er en te som brukes av sjamaner i Sør-Amerika for å gå inn i transe. Ayahuasca (Quechua, uttalt [ajaˈwaska]) blir oppfattet som et medisinalt brygg – urtete – hvor en av grunnkomponentene kommer fra den psykoaktive planten Banisteriopsis Caapi (som også blir kalt Ayahuasca). Banisteriopsisplanten vokser hovedsakelig i Amazonas. Ayahuasca, teen, inneholder også Shakropanga eller Shakronaplanten.

Drikken som lages er farmakologisk kompleks og blir brukt i sjamansk, folkemedisinsk, religiøs og i åndelig helbredende praksis. Etno-biologer har listet 200-300 forskjellig planter som brukes av Ayahuasca sjamaner (Curanderos) i det spesielle urtebrygget, i tillegg til de nevnte urtene.

Det er et åpent spørsmål om Ayahuasca bør forstås som et spesifikt sjamansk medisinsk brygg, eller om Ayahuasca bør forstås som en fullverdig medisinsk tradisjon holdt i hevd av den Sør-Amerikanske sivilisasjonen fra før den europeiske erobringen.

Ayahuasca-teen inneholder det psykoaktive stoffet dimetyltryptamin (DMT). I tilknytning til Ayahuasca har det vokst frem en kirke som er kjent som Santo Daime. Ayahuascabryggets ånd blir også kallt Daime. Santo Daime kirken har utviklet seg av møtet mellom kristendommen i Sør-Amerika og tradisjonell religion/sjamanisme i Amazonas.

Stoffene i drikken er gjort ulovlige i Norge ved å føres opp på Narkotikalisten.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

https://www.duo.uio.no/handle/10852/23903