Christina Rossetti

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Portrett av Christina Rossetti, ved hennes bror Dante Gabriel Rossetti.

Christina Georgina Rossetti (født 5. desember 1830, død 29. desember 1894) var en engelsk poet.

Hun var søster til billedkunstneren og poeten Dante Gabriel Rossetti. Deres far Gabriele Rossetti var en politisk flykting fra Napoli i Italia og deres mor Frances Polidori var søster til Lord Byrons venn og lege John William Polidori.

Christina Rosetti ble født i London og fikk undervisning hjemme. Hun var sykelig som barn, men skrev poesi allerede i tenårene. Hennes forlovelse med kunstneren James Collinson ble avbrutt på grunn av religiøse forskjeller. Denne erfaringen inspirerte henne til å skrive et av sine mest kjente dikt, Remember (Husk). Hun skrev sine første dikt under pseudonymet Ellen Alleyne. Mange av hennes vers henvendte seg til barn.

Oppvekstårene[rediger | rediger kilde]

Illustrasjon for omslaget av Christina Rossettis Goblin Market and Other Poems (1862) av hennes bror Dante Gabriel Rossetti.

Rossetti var født i London og utdannet hjemme av sin mor. Sammen med sine søsken vokste hun opp i bestefarens hjem Holmer Green. Det var også bestefaren som i sitt private trykkeri utga Christinas første vers da hun bare var 12 år gammel. Åtte år senere, i 1850, under pseudonymet Ellen Alleyne, bidro hun med syv dikt i The Germ, et tidsskrift utgitt av broren William og hans venner, og som ikke fikk noen lang levetid.

I løpet av 1840-tallet ble familien rammet av store økonomiske vanskeligheter på grunn av den økende forverringen av hennes fars fysiske og mentale helse. Da Rossetti var 14 år gammel fikk hun et nervøst sammenbrudd som ble etterfulgt av depresjoner og relaterte sykdommer.

Religiøse grublerier[rediger | rediger kilde]

I løpet av denne perioden ble både hun selv som hennes mor og søster trukket mot den anglo-katolske bevegelsen som var en del av Den engelske kirke. Denne religiøse begeistringen spilte en stor rolle i hennes personlige liv. Da hun var i slutten av tenårene ble forlovet med maleren James Collinson, men forholdet ble brutt da han vendte seg mot katolisisme. Senere skulle hun bli involvert med lingvisten Charles Cayley, men giftet seg aldri med ham, også av religiøse grunner.

Dermed ga hun opp alle tanker på å gifte seg og få barn. Hennes far hadde, i 1853, måttet trekke seg tilbake fra sin stilling på grunn av sviktende syn, og hun og hennes mor prøvde å bøte på økonomien ved å opprette en skole for barn, men måtte gi opp etter vel et år. Hennes bror Dante, da en kjent maler og dikter, fikk et nervøst sammenbrudd i 1872 og døde ti år senere. Hun ble selv alvorlig syk i begynnelsen av 1870-årene, og trakk seg tilbake i en forholdsvis ensom tilværelse. Nå ble hennes diktning enda mer preget av melankolsk-religiøse følelser.

Den unge lyrikeren[rediger | rediger kilde]

Christina Rossetti

Rossetti begynte å skrive i tidlig alder, men det var først da hun var blitt 31 år gammel før hennes første arbeider ble utgitt — Goblin Market and Other Poems (1862). Samlingen mottok god kritikk, og i henhold til Jan Marsh, «Elizabeth Barrett Brownings død to måneder senere førte til at Rossetti ble hyllet som hennes naturlige etterfølger som ‘female laureate’».[1]

Samlingens titteldikt er Rossettis mest kjente verk og selv om det ved første blikk er tilsynelatende kun et barnerim om to søsteres uheldige hendelser med nisser har diktet flere lag og er både utfordrende og komplekst. Kritikere har fortolket det på ulikt vis. Noen har sett på det som en allegori om fristelse og frelse, andre som en kommentar til det viktorianske kjønnsroller og kvinnelige dagsorden, og noen som et arbeid om erotisk begjær og sosiale undertrykkelse. Noen lesere merket seg diktets likhet med Samuel Taylor Coleridges «Rime of the Ancient Mariner» ved at begge diktene har en religiøs tone om fristelse, synd og forløsning ved stedfortredende lidelse.

Riktignok spenner hennes dikt ikke over noe vidt felt, de utmerker seg snarere ved sin klarhet og ekthet, og kvaliteten i dem er lettere å føle enn å definere. Det er intensiteten i følelser og uttrykk som gir diktene styrke. Hun skrev også lyrikken til den velkjente julesangen «In the Bleak Midwinter» en gang før 1872, men det ble først utgitt etter hennes død i Poetic Works i 1904.

Motstander av krig og slaveri[rediger | rediger kilde]

Rossetti fortsatt å skrive og utga poesi resten av livet, skjønt hun fokuserte først og fremst på å skrive andakter og poesi for barn. Hun opprettholdt en stor omgangskrets av venner og i ti år arbeidet frivillig i et hjem for prostituerte. Hun var i tvil i forhold til den politiske kampen for kvinners rettigheter, men mange litteraturforskere har identifisert henne som en feminist i den poesien hun skrev. Hun var motstander av krig, slaveriet i det amerikanske sørstatene, dyremishandling, utnyttelsen av småpiker i barneprostitusjon og alle former for militær aggresjon.

Død og ettermæle[rediger | rediger kilde]

I 1893 fikk Rossetti kreft og Basedows sykdom, som er en form av sykelig overproduksjon i skjoldbruskkjertel. Hun døde året etter av kreften den 29. desember 1894. Hun er gravlagt i gravlunden Highgate. I løpet av 1900-tallet dalte hennes popularitet sammen med mange andre respekterte viktorianske forfattere i kjølvannet av modernismen. Rossetti ble lenge stort sett oversett og ikke lest inntil 1970-tallet da feminstiske litteraturforskere gjenoppdaget henne og kommenterte hennes verker. I de siste tiårene har hun igjen blitt lest og fått en plass blant den viktorianske litterære kanon.

I Norge er hun ikke godt kjent, men Hartvig Kiran gjendiktet henne på nynorsk i diktet «Når eg er død, du kjære».[2] Det samme diktet finnes på bokmål i André Bjerkes gjendiktning «Når jeg er død».[3] Originalen er «When I Am Dead, My Dearest» fra hennes første utgivelse. Den norske gruppa Dadafon som fikk Spellemannprisen i 2002 har tonesatt flere av Rossettis dikt. Det samme har Heidi Skjerve Kvintett gjort.

Verker[rediger | rediger kilde]

  • Goblin Market and Other Poems (1862)
  • The Prince's Progress and Other Poems (1856)
  • Commonplace (1870)
  • Sing-Song: a Nursery Rhyme Book (1872, 1893) Sing-Song
  • A Pageant and Other Poems (1881)
  • Verses (1893)

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Marsh, Jan. Introduction. Poems and Prose. By Christina Rossetti. London: Everyman, 1994. xvii – xxxiii.
  2. ^ Framande dikt frå fire tusen år, Samlaget 1968
  3. ^ Fremmede toner, Grøndahl/Dreyer 1993

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]