Cassidispa

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Cassidispa
Nomenklatur
Cassidispa
Gestro, 1899
Populærnavn
-
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenBiller
FamilieBladbiller
Økologi
Antall arter: 8
Habitat: på planter
Utbredelse: Gamle verden
Inndelt i

Cassidispa er en slekt av biller som tilhører familiegruppen bladbiller (Chrysomelidae). Både larvene og de voksne (imago) er planteetere.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Små til middelsstore (5 - 7 millimeter), ganske brede, gule til rødbrune bladbiller med mørkere tegninger. Slekten har et ganske karakteristisk utseende, som slektsnavnet antyder kombinerer den trekk fra ulike typiske skjoldbiller (Cassidinae i snever forstand) med de piggete bladbillene i Hispini. De har også en slående, overflatisk likhet med netteger (Tingidae), men skiller seg fra disse på antennenes og munndelenes form. Kroppen er nærmest bredt firkantet sett ovenfra, både pronotum og dekkvingene har store, flate, sideveis utvidelser som hos mange skjoldbiller, men ulikt de fleste av disse dekker ikke pronotum hodet, de sidevis utvekstene er ørelignende. De utvidete delene har et påfallende nettmønster av opphøyde ribber, "hullene" er gjennomsiktige. Ytterkantene er kantet med pigger som vanlig hos Hispini, men disse er ganske korte. Det opphøyde midtpartiet av pronotum er rundet, dekkvingene jevnbrede. Antennene er noe kortere enn kroppens bredde og består av 7-9 ledd, en tanke klubbeformede. Dekkvingene har uregelmessige punktrader.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Både larver og voksne lever på planter og eter fra dem. Slekten har blitt funnet på bjørk men må også ha andre næringsplanter da bjørk ikke vokser i Afrika. Arten Cassidispa relicta kan oppnå svært høye bestandstettheter i Kina og gjøre betydelig skade på bjørk, delvis også på andre løvtrær.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Slekten har en ganske spredt utbredelse og er kjent fra det sørlige Afrika (Kongo, Angola, Zimbabwe) og fra Kina og Russland.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Hispinae inkluderer noen ganger gruppen (underfamilien) skjoldbiller, da som stammen Cassidini, i denne oversikten er den holdt utenfor, og plassert inn i som søstergruppen skjoldbiller. Andre klassifikasjoner plasserer denne gruppen (som Hispini) som en undergruppe av skjoldbillene.

Treliste

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Chengqing Liao, Zhilin Zhang, Jiasheng Xu, Charles L. Staines og Xiaohua Dai (2018) Description of immature stages and biological notes of Cassidispa relicta Medvedev, 1957, a newly recorded species from China (Coleoptera, Chrysomelidae, Cassidinae, Hispini). ZooKeys 780: 71-88. [1]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]