Cassidini

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Cassidini
Tistelskjoldbille Cassida rubiginosa
Nomenklatur
Cassidini
Stephens, 1831
Populærnavn
skjoldbiller
Hører til
bladbiller,
Chrysomeloidea,
biller
Økologi
Antall arter: ca. 1400
ca. 60 i Europa[1]
11 i Norge
Habitat: på planter
Inndelt i

Skjoldbiller (Cassidiini) er en gruppe (tribus) biller som tilhører familiegruppen bladbiller (Chrysomelidae). Omtrent 60 arter finnes i Europa, inkludert eventuelle underarter.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Små til middelsstore, oftest grønnlige eller metallisk fargede bladbiller, den grønne fargen er ustabil og blekner gjerne til gulaktig i preparerte eksemplarer. Antennene er trådformede om middels lange. Kroppen er egentlig ganske normalt proporsjonert, med pronotum og dekkvingene er kraftig utvidet mot sidene slik at de vanligvis helt dekker oversiden, både hodet og beina er skjult under dette skjoldet. Med utvidelsen blir kroppsformen oval og ganske flat. Larvene er korte og brede med litt uttrukket bakkroppsspiss som de gjerne holder bøyd fremover over kroppen. Kroppen er kledt med korte, kraftige pigger.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Både larvene og de voksne (imago) billene lever av å spise blad på næringsplanten. De voksne (imago) sitter tett inntil planten og det store flate halsskjoldet og dekkvingene gjør at billen kan være svært vanskelig å oppdage, og det er vanskelig for rovdyr å nå den sårbare undersiden. Larvene gjemmer seg gjerne under et tak av gammel avføring og planterester som er festet til den fremoverbøyde bakkroppsspissen.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Gruppen forekommer i alle verdensdeler.


Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Den systematiske plasseringen av gruppen skjoldbiller er uavklart, den har tradisjonelt vært regnet som en underfamilie av bladbiller, slik som i denne oversikten. Mens enkelte plasserer den inn som en stamme (tribe) i delgruppe Hispinae, som tradisjonelt har vært regnet som søstergruppe til skjoldbillene, eller motsatt blir Hispinae plassert som en undergruppe (da kalt Hispini) av skjoldbillene.

Treliste

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Fauna Europaea - besøksdato: 25. feb. 2010

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Borowiec, L. 1999. A world catalogue of the Cassidinae (Coleoptera: Chrysomelidae). Biologica Silesiae, Wroclaw.
  • Gyllenhal, L. 1813. Insecta Suecica. Classis I. Coleoptera sive Eleuterata, Tomus I, pars III. Scaris, 734 sider.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]