Buthidae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Buthoidea»)
Buthidae
Svart skorpion, Androctonus crassicauda
Nomenklatur
Buthidae
C.L. Koch, 1837
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeLeddyr
KlasseEdderkoppdyr
OrdenSkorpioner
Økologi
Antall arter: ca. 900, 6 i Europa
Habitat: hovedsakelig på sand- og steingrunn
Utbredelse: i varmere strøk
Inndelt i

Buthidae er en gruppe (familie) av skorpioner. Den er den artsrikeste skorpionfamilien og omfatter over halvparten av de nålevende skorpionartene. Denne familien inneholder de fleste av de relativt få skorpionartene som kan være farlige for mennesker. De kan kjennes på at pedipalpene (klørne) er tynne og pinsettlignende mens halen er ganske tykk.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Stort sett middelsstore skorpioner (20-120 mm). Kroppen er noe flat, hodet markert smalere enn de bakenforliggende leddene. På farge er de ofte lysbrune, men kan også være svarte. Pedipalpene er påfallende spinkle, pinsettlignende, disse skorpionene satser på sin sterke gift for å få kontroll over byttedyrene. Brystplaten (sternum) som sitter mellom beina, er trekantet. Halen er ganske lang og tykk, leddene gjerne med lengderibber. På det ytterste leddet, bak brodden, er det en liten tann.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Disse skorpionene kan finnes i mange ulike miljøer, men oftest på åpne, tørre, steinete steder. De er vanlige i ørkener. Som alle skorpioner er de nattaktive rovdyr.

Farlige arter[rediger | rediger kilde]

Centruroides infamatus er en av de farlige artene

Flere grupper innen denne familien omfatter arter som kan gi dødelige stikk til mennesker. De artene som finnes i Europa er ikke regnet som spesielt farlige, men alt i Nord-Afrika finnes det potensielt dødelige arter, særlig arten Leiurus quinquestriatus. En beryktet gruppe er de såkalte "fat-tail scorpions" fra ørkenområder i Nord-Amerika. Slekter med farlige arter er særlig Androctonus, Centruroides, Hottentotta, Leiurus, Parabuthus og Tityus. For arten Buthus occitanus er nordafrikanske populasjoner regnet som farlige for mennesker, europeiske populasjoner ikke.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Familien er utbredt over det meste av Jorda. Det finnes seks arter i Sør-Europa.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Familien Microcharmidae har nylig blitt slått sammen med Buthidae. Totalt blir familien delt inn i ca. 80 slekter. De som forekommer i middelhavslandene er nevnt under.

Buthus occitanus er den best kjente av de europeiske artene
Leiurus quinquestriatus lever i Nord-Afrika
Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]