Mennesker

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Mennesker
Hodeskalle av neandertaler, Homo neanderthalensis
Hodeskalle av neandertaler, Homo neanderthalensis
Vitenskapelig(e)
navn
:
Homo
L, 1758
Norsk(e) navn: mennesker
Hører til: menneskeaper,
østaper,
aper
Antall arter: 1
Habitat: flere forskjellige
Utbredelse: hele verden
Arter:
Denne artikkelen handler om slekten. For å lese om arten, se menneske.

Mennesker (vitenskapelig navn Homo) er en gruppe aper som inkluderer det moderne mennesket og dets nære slektninger. Slekten er ca. 2,5 millioner år gammel, og utviklet seg fra Australopithecine-forfedre da Homo habilis dukket opp. Mennesker oppsto samtidig med at de første steinredskapene (Oldowan-kulturen), og dermed per definisjon ved begynnelsen av tidlig paleolitikum.

Alle artene unntatt Homo sapiens (det moderne mennesket) er utryddet. Neandertaleren regnes som den siste overlevende slektningen og døde ut for 24 000 år siden, mens en ny oppdagelse indikerer at en annen art, Homo floresiensis kan ha levd så sent som for 12 000 år siden.

Ordet homo er latin for «mann», «menneske» eller «person».

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Homo – bilder, video eller lyd
Wikispecies-logo.svg Wikispecies: Homo – detaljert artsinformasjon


Populær illustrasjon som skal symbolisere menneskenes evolusjon. Den duger ikke som mer enn et symbol, fordi den ikke viser artsmangfoldet, gir inntrykk av en målrettet evolusjon, og kan gi lesere med manglende kunnskap om emnet inntrykk av at evolusjon foregår på individnivå.
zoologistubbDenne zoologirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.