Polyfyletisk gruppe

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

En polyfyletisk gruppe er en kunstig systematisk enhet innen biologi. Uttrykket brukes i forbindelse med kladistikk. Det formelle navnet er polyfyletisk taxon.

En polyfyletisk gruppe er en samlegruppe av organismer som ikke alle er i slekt med hverandre. Definisjonen av en polyfyletisk gruppe er at ikke alle felles stamfedre til gruppa regnes med til gruppa.

Eksempel på en polyfyletisk gruppe I[rediger | rediger kilde]

Husdyr er ikke monofyletisk. Blant husdyrene finner vi noen arter klovdyr, hest, et par rovdyr og noen fugler. Den felles stamfaren til husdyrene ligger langt tilbake, og alle husdyrenes stamfedre regnes ikke som husdyr.

Eksempel på en polyfyletisk gruppe II[rediger | rediger kilde]

Fram til slutten av 1980-tallet mente mange biologer at salamandere hadde oppstått fra en gruppe kvastfinnefisk, og froskene og resten av de landlevende virveldyrene fra en annen. Hadde dette vært riktig, ville landlevende virveldyr vært polyfyletiske. Den felles stamfaren til frosk og salamander ville ikke vært et amfibie, men en fisk. I dag vet vi at alle nålevende amfibier hadde en felles stamfar i trias (se Lissamphibia).

Polyfyletiske grupper i systematikk[rediger | rediger kilde]

Biologisk systematikk går ut på å identifisere hvilke grupper som er i slekt med hverandre. Dette er ikke alltid like enkelt, siden mange organismer likner på hverandre, uten nødvendigvis å være i slekt. For eksempel likner fugler og flaggermus på hverandre siden begge har vinger. Systematikkens far, Carl von Linné var den første som påpekte at flaggermus var pattedyr, og at «fugler» i 1700-tallets vide forstand var polyfyletisk. En grunnleggende del av systematikken er å identifisere polyfyletiske grupper, for deretter å splitte dem opp og plassere artene der de hører hjemme. De siste 20 år har bruken av fylogenetikk revolusjonert vår forståelse for oppbyggingen av livets tre. Gamle systematiske enheter har ofte vist seg å være kunstige, og nye har dukket opp.