Arendal Ungdomsmusikkorps

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Arendal Ungdomsmusikkorps er et voksenkorps med medlemmer fra 16 år og oppover. Det er et amatørkorps som legger vekt på marsjering i vår/sommer-halvåret og konserter i høst/vinter-halvåret. Korpset har et tett samarbeid med Tveit Union Musikkorps i Kristiansand og har sammen med dem dannet Agder Drillkorps.

Historie[rediger | rediger kilde]

Arendal Ungdomsmusikkorps ble stiftet 31. oktober 1922 av musikkinstruktør G.M.Scharff. Medlemmene var hovedsakelig gutter fra Arendal sentrum, Vestregate, Klevgaten og Tyholmen.

G.M.Scharff var dirigent fra 1922 til 1940. I 1941 overtok sønnen Jens M. Scharff dirigentpinnen. Første formann var Hans I. Ellefsen, som satt i 5 år. Deretter fulgte Ivar H. Jonssen, som satt i 17 år.

Allerede i 1923 deltok korpset på sitt første landsstevne i Horten. De deltok også landsstevne i Oslo i 1924 og i 1926 arrangerte de et samlet landsstevne for Norges gutte- og ungdomskorps i Arendal, med hele 1400 deltakere. I 1928 var korpset på vestlandsturné med bl.a. radiospilling i Bergen. Fra Molde gikk hjemturen ned Gudbrandsdalen, med konserter i de tre Mjøsbyene og besøk i Eidsvollsbygningen og Oslo. I årene fram mot 2.verdenskrig var korpset stadig på langturer og deltok på alle landsstevner og lokale stevner. Det siste landsstevnet før krigen ble arrangert i Trondheim i 1938. Dit dro korpset med to busser.

I 1940 skulle korpset ta i bruk sin nye fane, men krigen satte en stopper for det. De klarte likevel å gjennomføre seks konserter det året. I september 1940 fikk de lov av tyske og norske myndigheter å marsjere spillende gjennom Arendals gater, ikledd sine hvite og blå uniformer. Det var satt opp et norsk, tysk og amerikansk program og de spilte bl.a. den kjente marsjen «Alte Kameraden». Fra våren 1943 måtte de imidlertid øve i hemmelighet. Først med Jens M. Scharff som instruktør og da Scharff måtte rømme til Sverige overtok Karl Rosén. Da freden kom kunne de endelig ta i bruk sin nye fane 17. mai 1945 og delta i seiersrusen med musikk og fanfarer.

Etter krigen tok korpset opp igjen sin store aktivitet fra før krigen. I 1946 hadde de hele 40 opptredener og arrangerte på nytt landsstevne i Arendal. I tillegg hadde de tid til å arrangere både hopprenn, sparksstøttingskonkurranse og skøyteløp.

I 1947 foretok korpset sin første utenlandstur. Turen gikk gjennom Danmark og Sverige, med vellykkede konserter i Silkeborg, Århus, København og Göteborg. I 1954 anskaffet korpset seg nye ensfargede uniformer, luen medregnet. Samme år var de på sin andre utenlandstur. Denne gang til Kerkrade i Nederland, hvor de deltok på Wereld Muziek Concours (WMC). De deltok i 3.divisjon og fikk førstepris for konsertmusikk og andrepris i marsjkonkurransen.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Musikkorpsene i Norge, Scala Forlag, Oslo 1956, s.50

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]