Tyholmen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tyholmen sett fra Byfjorden
Tyholmen sett fra Langbryggen
Rådhusgaten
Kirkebakken på Tyholmen. Foto: Jan-Erik Løken
Tyholmen og Pollen utgjør Riksantikvarens NB!-område i Arendal sentrum. Skjermdump fra www.kulturminnesoek.no

Tyholmen er Arendals eldste bydel som befinner seg i nedre del av Arendal sentrum. Her befinner flere av byens eldste hus seg samt to monumentalbygnnger fra seilskutebyen Arendals gullalder i 1880-årene før Arendalskrakket. Tyholmen og Pollen utgjør Riksantikvarens NB!-område, et kulturmiljø i by av nasjonal interesse, i Arendal sentrum.

Historie[rediger | rediger kilde]

Som navnet sier er Tyholmen opprinnelig en holme; det er en av de syv holmene som Arendal sentrum er bygd på. Inntil 1930-årene var det en kanal mellom Tyholmen og resten av byen. Det har vært omstridt om deler av disse kanalene skal graves opp igjen. Tyholmen har gamle ærverdige kjøpmannsgårder og flere store offentlige bygninger. Tyholmen er i dag den del av Arendal by som først og fremst forbindes med sin gamle trehusbebyggelse. Da bybrannene herjet på 1800-tallet var det kun Tyholmen som ble spart etter tre bybranner, da ble deler av kanaler gjenfylt og bebyggelsen gjenreist i mur, med unntak av Tyholmen. Den vellykkede restaureringen av trearkitekturen gav Tyholmen Europa Nostra-prisen for miljøbevaring i 1991.[1]

Bygningsmiljøer[rediger | rediger kilde]

Det var på Tyholmen mange av Arendals velstående kjøpmenn bodde på 1700- og 1800-tallet. Tyholmen har bevart mye av sitt særpreg takket være bevaring og fornyelse av den gamle bebyggelsen.[1] Noen av disse bygningene ligger med fasaden mot Pollen. En av dem er Kløckers hus som i dag er museum. En annen er Den gamle Toldboden fra 1676, ett av Arendals eldste hus. På sørsiden av Tyholmen ligger en husrekke med Arendal gamle rådhus, som også kalles Kallevigs palé, etter byggherren. Byens gamle rådhus var en gang regnet for å være landets nest største trebygning, bare Stiftsgården i Trondheim var større.

Trefoldighetskirken er det mest ruvende byggverket såvel på Tyholmen som i Arendal sentrum. Den har landets nest høyeste kirketårn, 82 meter høyt. Byens rådhus frem til år 2005, har også vært regnet som Norges høyeste trebygning, tegnet av arkitekt Peder B. Pollen.[1] En annen ruvende murbygning er skolebygningen fra 1881 på toppen av Tyholmen. Skolen har skiftet navn mange ganger, men heter i dag Arendal videregående skole. Arendals Museum bygde i 1840 sin egen museumsbygning på toppen av Tyholmen. I 1881 flyttet også museet inn i den nye skolebygningen. Statens hus på Tyholmen rommer både Arendal politistasjon og posthus.

På Tyholmen finner man også to av byens hoteller. Det mest eksklusive er Clarion Hotel Tyholmen, og ligger ytterst ved kaia med utsikt over hele havnebassenget. Hotellet ble påbygget med et lite tårnbygg i glass ytterst på kaia i 2006. Tyholmens andre hotell er Thon Hotel Arendal, som ligger vegg i vegg med byens kino, rett ved Statens hus.

Adkomst med båt[rediger | rediger kilde]

De lokale rutebåtene legger til på Tyholmen. Herfra går båtruter hver halvtime til KolbjørnsvikHisøy og SkilsøTromøy. I sommersesongen går det flere avganger daglig ferje til Merdø. Arendal gjestehavn for fritidsflåten ligger utenfor Arendal gamle rådhus og har høy standard.

Priser[rediger | rediger kilde]

Tyholmen i Arendal fikk i 1991 tildelt prisen kulturvernprisen Europa Nostra.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c «Historie | Arendal Havn». arendalhavn.no. Arkivert fra originalen 14. mars 2017. Besøkt 13. mars 2017. 
  2. ^ Kampen om Tyholmen i Arendal, Avtrykk.no, 01.08.2023