Æthelbert av Kent

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
St. Aethelbert av Kent
Konge
Født ca. 552
 
Død 24. februar 616
 
Saligkåret -
Helligkåret Kort tid etter sin død
Anerkjent av Den katolske kirke
Festdag 24./25. februar
Se også Ekstern biografi
Vernehelgen -
I kunsten Som konge

Æthelbert (også skrevet Aethelbert, Ethelbert) (født ca. 552, død 24. februar 616) var konge av Kent i dagens England fra ca. 580 eller 590 til sin død. Han ble etter sin død regnet som helgen.

Æthelbert slik han er framstilt i katedralen i Rochester.

Han var sønn av forgjengeren Eormenric, ifølge Den angelsaksiske krønike. Det er noe uklart når han kom til makten; Gregor av Tours nevner ham som «en mann fra Kent», og ikke som konge, og derfor er det mulig at det var såpass sent som ca. 590.

Æthelbert skal tidlig ha forsøkt å ta posisjonen som bretwalda, angelsaksisk overherre, fra Ceawlin av Wessex, men lyktes ikke med dette. Hans ekteskap med Berthe, datter av merovingerkongen Charibert styrket hans posisjon, og førte til en allianse med Europas mektigste rike. Senere i sin regjeringstid lyktes han med å bli bretwalda.

Berthe var kristen, og hadde tatt med seg en kapellan til Kent. Det var antagelig på grunn av hennes ønske at Aethelbert, som selv var hedning, ba pave Gregor den store sende misjonærer fra Roma. Paven sendte Augustin og andre munker, som steg i land på Thanet i 597. Æthelbert skal ha hatt sitt første møte med Augustin under et eiketre, i den tro at treet ville nøytralisere enhver magi presten kunne prøve å bruke mot ham. Ifølge tradisjonen skal Æthelbert ha latt seg døpe innen året var omme, men det er mulig at det ikke skjedde før i 601. Det året ble Augustin erkebiskop.

Æthelbert etablerte skrevne lover for Kent, de første i noe angelsaksisk kongedømme. Blant lovene som er kjent er noen som ga beskyttelse for kristne, og et komplisert bøtesystem.

Etter sin død ble han helligkåret for sin rolle i kristningen av England. Hans fest ble tradisjonelt feiret 25. februar, dagen etter dødsdagen som var på festen for apostelen Mattias.


Forgjenger:
 Eormenric av Kent 
Konge av Kent
(ca. 580/590616)
Etterfølger:
 Eadbald 
Forgjenger:
 Ceawlin av Wessex 
Bretwalda
(ca. 591616)
Etterfølger:
 Raedwald av East Anglia