Yucca aloifolia

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk


Yucca aloifolia
Yucca aloifolia
Yucca aloifolia
Vitenskapelig(e)
navn
:
Yucca aloifolia
L., 1753
Norsk(e) navn: «Spansk bajonett»
Biologisk klassifikasjon:
Rike: planter
Divisjon: karplanter
Klasse: blomsterplanter
Orden: Asparagales
Familie: aspargesfamilien
Underfamilie: Agavoideae
Slekt: Yucca
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: Sørøstlige USA, Mexico og Vestindia

Yucca aloifolia, også kalt «spansk bajonett» (engelsk: Spanish bayonet), er en stammedannende yucca i agavefamilien fra Nord- og Mellom-Amerika.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Spansk bajonett er en høy stammedannende yucca som normalt blir 2−3 meter høy, noen ganger inntil 6 meter høy. Bladene er sylspisse og lys til middels grønne, inntil 60 cm lange og 2−3,5 cm brede. Etterhvert som planten vokser seg høy blir den topptung og faller over ende. Den fortsetter å vokse oppover og roter seg på nytt.

Det er ofte vanlig at planten produserer rotskudd som vokser tett på morplanten.

Blomsterstengelen er som regel kort, inntil 60 cm høy. Blomstene er hvite med et rosa skjær. I motsetning til størstedelen av yuccaslekten er ikke Y. aloifolia avhengig av knoppmøller for å pollinere blomstene.

Y. aloifolia er mye brukt som prydplante i sørlige USA og i Middelhavet. Den tåler tørke, kulde og varme svært godt. Men man bør unngå å plante den i nærheten av stier og veier hvor barn og husdyr kan ta skade av de skarpe bladene.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Planten vokser naturlig langs kysten fra Nord-Carolina i Sørøst-USA, langs Mexicogulfen til Mexico i vest og i Vestindia. I Mexico forekommer Y. aloifolia helt opp til 1800 moh. i tropiske skoger.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]