Yi Sun-sin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Yi Sun-sin
이순신.jpg
Født28. apr. 1545[1]Rediger på Wikidata
SeoulRediger på Wikidata
Død16. des. 1598Rediger på Wikidata (53 år)
NamhaeRediger på Wikidata
Beskjeftigelse MarineoffiserRediger på Wikidata
Nasjonalitet JoseonRediger på Wikidata
Gravlagt AsanRediger på Wikidata

Yi Sun-sin
Hangul이순신
Hanja李舜臣
Revidert romaniseringI Sun-sin
McCune-ReischauerI Sun-sin

Yi Sun-sin (이순신, født 28. april 1545 i Hanseong i Korea, død 16. desember 1598) var en koreansk sjømilitær leder, kjent for sine seire over den japanske marinen under Imjinkrigen. Admiral Yi regnes som en av historiens beste admiraler,[trenger referanse] og er særlig kjent for sin bruk av geobukesonskipene. Han er en av få asiatiske admiraler som har vunnet hvert eneste sjøslag som marinesjef (til sammen 23).[trenger referanse] Han ble drept av en kule fra et japansk skip under slaget ved Noryangstredet.

Tidlig liv[rediger | rediger kilde]

Yi ble født 28. april 1545 i Seoul i Dekosu Yi-klanen. Etter at faren Yi Jeong ble dømt og straffet i 1552 for ulovlige ritualer på lik,[trenger referanse] flyttet familien til Asan i Chungcheong-provinsen.

I barndommen var han venn med Yu Seong-ryong, som senere skulle bli statsminister i Kongedømmet Joseon. Som ung gutt viste Yi å ha gode kunnskaper om lederskap da han lekte krigsspill med vennene sine.[trenger referanse] Senere gjorde han det også bra med pil og bue. Yi var også dyktig til å skrive og lese kinesisk.

Tidlig karriere[rediger | rediger kilde]

I 1567 tok han sin årlige militære eksamen der han imponerte dommerne med sine sverdkunster og i bueskyting, men besto ikke da han brakk et bein i kavaleri-eksamen.[trenger referanse] Etter andre forsøk besto han eksamen og ble sendt til en militærpost i Hamgyong-provinsen, men var den eldste blant junioroffiserene. Der forsvarte han grensen effektivt mot jursjenerne, som senere ga ham rykte som god leder og strateg.[trenger referanse]

I 1583 beseiret han jursjenerne og tok deres høvding til fange. Det sies at han var så god leder at noen av de andre offiserene anklaget ham for å være desertør.[trenger referanse] Yi forlot hæren i tre år etter at han fikk vite at faren var død. Da han kom tilbake ble han med en gang anklaget for desertering, men denne gangen av general Yl ll som mente at det var Yi som var grunnen at de tapte i slaget ved Sangju.[trenger referanse] Han mistet sin rang, ble fengslet og torturert.

Marinen[rediger | rediger kilde]

Da han ble løslatt fikk han lov til å kjempe som vanlig soldat, og ble senere utnevnt til kommandør i en garnison i Seoul og senere militær magistrat i et fylke nord for Seoul.

Yis innsats i det nordlige Korea ble belønnet da han ble sjef for en marinebase i Sør-Jeolla. I 1590 fikk han fire militære stillinger på bare to måneder, den siste stillingen var sjef over garnisonen i Wando. I 1591 ble han sjef over Yeosu og ble bedt om å etablere den koreanske marinen og forsterke provinsen. Det var blant annet her han laget tegningene for geobukesonskipene.

Imjinkrigen[rediger | rediger kilde]

I 1592 gav den japanske herskeren Toyotomi Hideyoshi ordre om å invadere Korea. Han ville bruke landet som base for å invadere Kina. Det første angrepet kom mot Busan. I reagerte og angrep japanerne og slo dem i mange slag blant annet slaget ved Okpo og slaget ved Sacheon. Japanerne ble til slutt drevet vekk fra Busan. Hideyoshi reagerte kraftig på tapet og økte sin flåte med 1600 skip. Dette skjedde etter at han blant annet hadde mislyktes i å få etablert en allianse med Portugal. Det meste av den nye flåten ble ødelagt av I i 1597 i slaget ved Noryang. Da gav japanerne opp selv om krigen kostet I livet.

Yi Sun-sin ble begravet ved siden av faren i byen Asan. Yi er hyllet som nasjonal helt og flere bygninger er bygd til hans ære.

Viktige slag[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Find a Grave, oppført som Yi Sun-Shin, Find a Grave 8169594, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Jung-Ja Holm und Diamant Sutra Rezitationsgruppe: Admiral Yi Soon-shin : Ein kurzer Überblick über sein Leben und Wirken. Koreanische Geistes- und Kulturserie; 1. Pohang, Yonghwa Verlag, 2007. ISBN 0-9779613-0-3.
  • Stephen Turnbull: Samurai Invasion - Japan's Korean War 1592-1598, Cassell, London 2002, ISBN 0-304-35948-3
  • Yang Sook Gründel geb. Yi von Deoksu, Übersetzung: Das Kriegstagebuch,Nanjung Ilgi von Admiral Sun-Shin Yi von Deoksu. Zentraldruckerei der Johannes Gutenberg Universität Mainz, 2012, ISBN 3-00-017418-4,