Slaget ved Noryang

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Slaget ved Noryang
Konflikt: Imjinkrigen
Navalzhugenu2.jpg
Dato 16. desember 1598
Sted Noryangstredet, utenfor Namhae-øya
Resultat Koreansk-kinesisk seier
Stridende parter
Goshichi no kiri.svg Azuchi-Momoyama-Japan
Coat of arms of Joseon Korea.gif
Joseon-Korea
Ming-Kina
Kommandanter og ledere
Maru juji.svg Shimazu Yoshihiro
Gion mamori01.jpg Tachimana Muneshige
Goshichi no kiri.svg Wakizaka Yasuharu
So clan mon2.svg Sō Yoshitoshi
Korea:
Coat of arms of Joseon Korea.gif
Yi Sunsin

Kina:
Chen Lin
Deng Zilong †
Styrker
~500 skip, 20 000 mann Korea:
82 pankoseon-skip, 3 geobukseon-skip, 8 000 sjømenn og soldater
Kina: 6 krigsdjunker, 57 krigsgaleier, 2 pankseon-skip, 7 600 sjømenn og soldater (derav 2 600 på koreanske skip)

Til sammen:
150 skip, 15 600 mann
Tap
~200 sunkne skip, 100 skip tatt av fienden, 12-15 000 mann ett kinesisk skip, ~670 mann
Battle of Noryang.JPG
Coat of arms of Joseon Korea.gif
Imjinkrigen
Goshichi no kiri.svg

1592-1598
Kpusan.jpg
Ulsan waesung attack.jpg
Første invasjon:
Haengju - Jinju
Andre invasjon:
Ulsan - Noryang

Slaget ved Noryang (hangul: 노량해전; hanja/hanzi/kanji: 露梁海戰; hiragana: ろりょうかいん: Roryoukaisen) var det siste store slaget under Imjinkrigen, under den andre av de to japanske invasjonene av Korea under denne krigen, som startet i 1597, mer spesifikt under den japanske tilbaketrekningen fra den koreanske halvøya etter at de hadde lidd flere nederlag både på sjøen og landjorda. Siden de japanske borgene i Korea ikke hadde kapasitet nok til hele den japanske hæren beordret Japans kansler Toyotomi Hideyoshi at deler av hæren skulle tilbaketrekkes fra halvøya. Slaget ble utkjempet på morgenen den 16. desember 1598 (19. november i månekalenderen) mellom den japanske marinen og de allierte kinesiske og koreanske flåtene.

Den allierte flåten som besto av omtrent 150 godt utstyrte skip og ble ledet av admiralene I Sun-sin, Chen Lin og Deng Zilong (Chen og Deng kommanderte hver sin skvadron av Míng-flåten) angrep den japanske flåten under Shimazu Yoshihiros flåte bestående av omtrent 500 skip, hvorav mange lette transportskip. Mer enn halvparten av den japanske flåten ble enten ødelagt eller tatt av kineserne og koreanerne etter harde og dramatiske kamper, noe som forhindret at Shimazu kunne nå fram til Konishi Yukinaga og hans styrker. De overlevende japanske sjømennene på de omtrent 150-200 skipa som klarte seg gjennom slaget dro tilbake til Busan og dro tilbake til Japan et par dager senere, 21.-24. desember, da de siste skipa dro tilbake mot Japan. Dette ble den endelige slutten på den sjuårige Imjinkrigen.

Mens slaget enda ble utkjempet ble den koreanske admiralen Yi Sunsin skutt med en japansk arkebuse og døde kort etter. Hans død ble hemmeligholdt helt til slagets slutt for å opprettholde den koreanske moralen. Det var først da Is flaggskip for andre gang måtte komme den kinesiske admiral Chen til unnsetning at nyhetene om Is død spredde seg gjennom den allierte flåten. Chen selv ble meget sjokkert av nyhetene. Både I (posthumt) og Chen mottok høye æresbevisninger for deres innsats under krigen.