Yan Friis

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Yan Friis
Bilde 1.jpg
Født13. aug. 1952Rediger på Wikidata (70 år)
Beskjeftigelse JournalistRediger på Wikidata
Far Gösta CalmeyerRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata

Yan Reidar Calmeyer Friis (født 13. august 1952 i Oslo) er en norsk journalist, humorist og forfatter.

Yan Friis startet sin journalistkarriere i Arbeiderbladet, for deretter å jobbe flere år i ungdomsbladet Det Nye, hvor han blant annet ga Michael Jacksons album Thriller dårlig kritikk.[1] I Det Nye var han i årene 1977-1989 Norges mest leste plateanmelder. Han anmeldte 8–10 album hver eneste uke år ut og år inn, men kvaliteten var likevel svært høy. Anmeldelsene hadde stor påvirkning på den tids tenåringer og var for mange ukas høydepunkt. Det Nyes opplag lå på rundt 130 000 i 1978, men falt gradvis mot slutten av 80-tallet. Antallet lesere var høyt da bladene ble delt mellom søsken, venner og musikkinteresserte foreldre.

Siden 1993 har han skrevet artikler og intervjuer for Vi Menn, hvor han i en periode var reportasjesjef. For sine reportasjer fra Thailand mottok han i 2000 «Friends of Thailand award»-prisen fra Tourism Authorities of Thailand.[2]

Friis jobbet også som humorist i Radio Vinyl, der han var en av programlederne for radioprogrammet Husarrest. Han var tidligere en av programlederne for radioprogrammet HerreavdelingenNRK P1.

I 2003 startet han Saranya Forlag AS sammen med mynthandler Jan Olav Aamlid for å gjenutgi den norske oppdagelsesreisende og vitenskapsmannen Carl Bocks verk Templer og elefanter fra 1884.[trenger referanse]

Ved kommunestyrevalget 2007 var Friis kandidat på Kystpartiets valgliste i Oslo. Ved stortingsvalget 2009 stod han på 10.-plass på Kystpartiets liste i Oslo.[3] I 2015 var han rykket opp til 5.-plass.

Friis er en uttalt tilhenger av The Beatles og Liverpool FC.[trenger referanse] Og en lidenskapelig motstander av MDG som han konsekvent omtaler som "De miljøgrønne".

Friis bidro med mange innslag i Tom Kristensens David Bowie-antologi "Ziggy Stardust kom aldri til Norge" (2020). De to arbeider i øyeblikket med et stort verk om The Rolling Stones som ventes utgitt i 2023.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Eriksen, Daniel (24. august 2014). «Norske anmelderes ni rareste». NRK. 
  2. ^ Redaksjonen. «Tøff Vi Menn-journalist lader batteriene i Pattaya». Thailands Tidende. Besøkt 24. mars 2022. 
  3. ^ Oslo Kystpartis stortingsvalgliste 2009

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]