Yan Friis

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Yan Reidar Calmeyer Friis (født 13. august 1952 i Oslo) er en norsk journalist, humorist og forfatter.

Liv og karriere[rediger | rediger kilde]

Yan Friis startet sin journalistkarriere i Arbeiderbladet, for deretter å jobbe flere år i ungdomsbladet Det Nye der han etablerte seg som en av Norges fremste musikkjournalister. Han ble der kjent for å ha slaktet Michael Jacksons berømte album Thriller.[1] Siden 1993 har han skrevet artikler og intervjuer for Vi Menn, hvor han har vært reportasjesjef siden 2007. I Vi Menn har han gjort seg bemerket med sine humoristiske stunt-reportasjer, sine petit-artikler og sine skildringer fra Sørøst-Asia, og da særlig Thailand. I 2000 mottok han "Friends of Thailand"-prisen fra Tourist Authorities of Thailand.

Friis jobber også som humorist i NRK P1, der han er programleder for radioprogrammet Herreavdelingen sammen med Finn Bjelke.

I 2003 startet han Saranya Forlag AS sammen med mynthandler Jan Olav Aamlid for å gjenutgi den norske oppdagelsesreisende og vitenskapsmannen Carl Bocks verk "Templer og elefanter" fra 1884 i praktutgave (utgivelse var først tenkt julen 2006, men boken blir såpass kostbar å trykke at man har funnet det nødvendig å lete etter sponsorer).

Ved Oslo-valget 2007 var Friis kandidat på Kystpartiets valgliste. Ved stortingsvalget 2009 stod han på 10. plass på Kystpartiets liste i Oslo.[2]

Yan Friis var sekundant da Tor Milde satte sine legendariske verdensrekorder i Marguerita uten salt, først med 24 i Stockholm (mars 1987), så og med 25 i Montreux (mai 1987). Friis' personlige rekord er 17, satt i Stockholm, mars 1987.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]