Yan Friis

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Yan Friis
Født13. august 1952 (65 år)
Beskjeftigelse Journalist
NasjonalitetNorge

Yan Reidar Calmeyer Friis (født 13. august 1952 i Oslo) er en norsk journalist, humorist og forfatter.

Yan Friis startet sin journalistkarriere i Arbeiderbladet, for deretter å jobbe flere år i ungdomsbladet Det Nye. Han ble der kjent for å ha slaktet Michael Jacksons berømte album Thriller.[1] Siden 1993 har han skrevet artikler og intervjuer for Vi Menn, hvor han i en periode var reportasjesjef. Han har pr. dags dato ansvar for bokasinene og utvalgte bilag som Vi Menn utgir. For sine reportasjer fra Thailand mottok han i 2000 «Friends of Thailand»-prisen fra Tourist Authorities of Thailand.

Friis jobber også som humorist i NRK P1, der han er programleder for radioprogrammet Herreavdelingen sammen med Finn Bjelke.

I 2003 startet han Saranya Forlag AS sammen med mynthandler Jan Olav Aamlid for å gjenutgi den norske oppdagelsesreisende og vitenskapsmannen Carl Bocks verk Templer og elefanter fra 1884.

Ved Oslo-valget 2007 var Friis kandidat på Kystpartiets valgliste. Ved stortingsvalget 2009 stod han på 10.-plass på Kystpartiets liste i Oslo.[2] I 2015 var han rykket opp til 5.-plass.

Friis er også selverklært vitenskapsmann, med rakettforskning, romfart og global oppvarming som spesialfelter. Hans oppsiktsvekkende teorier blir jevnlig presentert på riksdekkende radio i Herreavdelingen.

Friis er en sterk tilhenger av The Beatles, Liverpool FC og ting som sier «biip!» når man tråkker på dem i vanvare.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]