Yan Friis

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Yan Friis
Bilde 1.jpg
Født13. august 1952 (65 år)
Beskjeftigelse Journalist
Nasjonalitet Norge

Yan Reidar Calmeyer Friis (født 13. august 1952 i Oslo) er en norsk journalist, humorist og forfatter.

Yan Friis startet sin journalistkarriere i Arbeiderbladet, for deretter å jobbe flere år i ungdomsbladet Det Nye. Han ble der kjent for å ha slaktet Michael Jacksons berømte album Thriller.[1] Siden 1993 har han skrevet artikler og intervjuer for Vi Menn, hvor han i en periode var reportasjesjef. Han har pr. dags dato ansvar for bokasinene og utvalgte bilag som Vi Menn utgir. For sine reportasjer fra Thailand mottok han i 2000 «Friends of Thailand»-prisen fra Tourist Authorities of Thailand.

Friis jobber også som humorist i NRK P1, der han er programleder for radioprogrammet Herreavdelingen sammen med Finn Bjelke.

I 2003 startet han Saranya Forlag AS sammen med mynthandler Jan Olav Aamlid for å gjenutgi den norske oppdagelsesreisende og vitenskapsmannen Carl Bocks verk Templer og elefanter fra 1884.

Ved Oslo-valget 2007 var Friis kandidat på Kystpartiets valgliste. Ved stortingsvalget 2009 stod han på 10.-plass på Kystpartiets liste i Oslo.[2] I 2015 var han rykket opp til 5.-plass.

Friis er også selverklært vitenskapsmann, med rakettforskning, romfart og global oppvarming som spesialfelter. Hans oppsiktsvekkende teorier blir jevnlig presentert på riksdekkende radio i Herreavdelingen.

Friis er en sterk tilhenger av The Beatles, Liverpool FC og ting som sier «biip!» når man tråkker på dem i vanvare.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]