Xixuthrus heros

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Xixuthrus heros
Nomenklatur
Xixuthrus heros
(Gräffe, 1868)
Synonymi
Macrotoma heros
Hører til
Prioninae, trebukker,
Polyphaga,
biller
Økologi
Habitat: tropisk regnskog
Utbredelse: Fiji

Xixuthrus heros er en meget stor bille som tilhører familien trebukker (Cerambycidae). Den er den nest største trebukken i verden, og en av de billeartene som har den største kroppslengden. Den lever i tropisk regnskog og finnes bare på Fiji.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En enorm (opptil 15 centimeter lang), avlang, noe flat, mørk brunlig trebukk. Antennene er kraftige og litt lengre enn kroppen hos hannen, litt kortere enn kroppen hos hunnen. Hodet er stort med meget kraftige kjever (mandibler). Pronotum er bredere enn langt og har små, skarpe tenner langs ytterkanten, et par knøler på sidene. Dekkvingene har opphøyde ribber. Beina er forholdsvis lange og tynne, de tre innerste fotleddene er bredt tolappede.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larven lever i død ved og utviklingen antas å kunne ta så mye som 12 år. Larvene er spiselige, men på grunn av sin sjeldenhet har de i alle fall noen steder på Fiji vært forbeholdt kongen. De voksne billene kommer gjerne til lys. Om de blir forstyrret, gir de fra seg en hvesende lyd (laget ved stridulering). De kan også bite kraftig og forsvare seg ved å klemme fingre mellom forkanten av dekkvingene og en pigg på thorax.

En truet art?[rediger | rediger kilde]

Denne arten er temmelig sjelden og har også en ganske begrenset utbredelse. Man antar at den er truet, men dette er foreløpig usikkert, arten blir listet som utilstrekkelig kjent (DD) på IUCN's rødliste. I likhet med andre store, sjeldne trebukker har eksemplarer av denne arten en betydelig, kommersiell verdi ved salg til samlere.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten finnes bare i regnskogsområder på Viti Levu, Fiji. Den nærtbeslektede og nesten like store arten Xixuthrus terribilis lever på en av naboøyene (Taveuni).

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]