Macrotomini

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Macrotomini
Macrotoma natala, en afrikansk art
Nomenklatur
Macrotomini
Populærnavn
Sagbukker, kjempetrebukker
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenBiller
FamilieTrebukker
UnderfamilieSagbukker
Økologi
Antall arter: 237
Habitat: i eller ved skog, larvene vanligvis i død ved
Utbredelse: tropiske områder
Inndelt i
  • Se systematisk inndeling

Macrotomini er en gruppe av biller som hører til familien trebukker (Cerambycidae). Denne gruppen av hovedsakelig tropiske arter omfatter noen meget store biller.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Store til meget store (30–140 mm), avlange og litt flate, brune til svarte trebukker, uten påfallende hårvekst. Antennene er lange og tynne, hos hannene gjerne nesten så lange som kroppen, hos hunnene omtrent halvparten så lange som kroppen. Hodet er forholdsvis kort og bredt, med store, nyreformede fasettøyne. Kjevene (mandiblene) er vanligvis ikke påfallende store, men enkelte har forstørrede, fremoverrettede kjever. Pronotum er bredere enn langt og forholdsvis flatt, med fine, spisse pigger langs ytterkanten. Dekkvingene er store og noe flate (dekker nesten alltid bakkroppen), skuldrene rundede. Beina er vanligvis middels lange. Den største arten er den opptil 140 millimeter lange Xixuthrus heros fra Fiji.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larvene borer i død ved, ofte i døde røtter. De etterlater seg grove ganger i veden. Utviklingen tar flere år. Disse billene besøker ikke blomster, og mange arter er nattaktive. En del av dem kommer til lys.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Gruppen er utbredt i tropiske områder og har særlig mange arter i Afrika og Sørøst-Asia, men er også representert i Sør-Amerika, og med noen få arter i Europa.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Ialyssus tuberculatus, hann
Macrotoma serripes
Xixuthrus heros er den største av artene, opptil 14 cm lang
Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]