Worcester (Wes-Kaap)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Worcester
WorcesterWC-HighStreet.jpg
LandSør-Afrika Sør-Afrika
ProvinsWes-Kaap
StatusBy (town)
Grunnlagt1819
Postnummer6850
Retningsnummer023
Areal73,2 km²
Befolkning146 017 (2001)
Bef.tetthet1 326,48 innb./km²
Høyde over havet220 meter
NettsideNettside
Posisjonskart
Worcester ligger i Sør-Afrika
Worcester (Wes-Kaap)
Worcester
Worcester (Sør-Afrika)

Worcester i Western Cape
33°38′42″S 19°26′37″Ø

Worcester i provinsen Wes-Kaap i Sør-Afrika er den største byen i Breede-dalen. Den har 76 894 innbyggere. Byen ligger 120 km nordøst for Cape Town ved N1–motorveien som går nordover til Johannesburg. Den er administrasjonssenter for Breede Valley kommune og er sentrum for Wes-Kaaps indre områders handelsaktivitet. Worcester ble grunnlagt i 1820 etter at to gårder, Roodewal og Langerug, ble slått sammen og oppkalt etter markien av Worcester, han var bror til Charles Somerset, guvernøren i Kappkolonien.

Byen ligger på 220 moh og ligger mellom elven Breede og Hex River-fjellene i nord. Dalen rundt er også den største vinproduserende regionen i Sør-Afrika og står for nesten 20% av landets vinproduksjon.[1]

Worcester opplever mer ekstreme temperaturer enn Cape Town siden havets innflytelse blokkeres av fjellrekkene Du Toitskloof og Slanghoek i vest. Maksimumstemperaturen kan nå over 40°C. Sommeren er vanligvis tørr med sjeldne tordenstormer sent på sommeren, mens våren og høsten har milde temperaturer mellom 10°C og 25°C med en og annen regnskur.[2]

Vintrene er vindfylte og ofte kjølige til kalde, og det er vanlig med snø i høyder over 1000 moh. Maksimumstemperaturen varierer fra 10° til 17°C, mens minimum ligger rundt frysepunktet. Vinteren sørger for det meste av Worcesters 175 mm årlige nedbør. Byen ligger i en spesiell regnskygge, et fenomen som skyldes de høye fjellene rundt. Det meste av Breede-dalen får relativt rikelig med nedbør, fra 500 mm til over 1000 mm, men selve byen er tørr[2].

Worcesters økonomi fungerer primært til å tjene dens agrikulturelle samfunn. Den er også et transportknutepunkt og administrativt senter. KWVs brandydestilleri, det største av sitt slag i verden, ligger i Worcester.

Worcester har to lokalt godt kjente skole, De La Bat skole for døve og Pioneer skole for blinde. De fleste i Worcester har afrikaans som morsmål med xhosa og engelsk språklige minoriteter.

De fleste av de mer velstående forstedene ligger mot nord, inkludert Fairway Heights, Panorama og Langerug. Sørsiden av byen forblir lavere middelklasse til fattig med flest xhosa og fargede grupper, mye av dette skyldes arven etter apartheid, i forstedene Zwelinthemba, Johnsons Park og Eselen Park.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ John Platter Wine Guide 2006
  2. ^ a b «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 6. oktober 2007. Besøkt 19. juli 2007. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]