Wolfgang Pintzka

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Wolfgang Pintzka
TB pintzka004.jpg
Født7. oktober 1928
Zwickau
Død23. juli 2006
Oslo
Yrke Teaterregissør
NasjonalitetTyskland
Utmerkelser DDRs nasjonalpris

Wolfgang Michael Pintzka (født 7. oktober 1928 i Zwickau, Sachsen, død 23. juli 2006 i Oslo) var en tysk-norsk teaterregissør som arbeidet med Bertolt Brecht i Berliner Ensemble og senere tilhørte det opposisjonelle miljøet i DDR. Han ble ansett som en av de fremste Brecht-tolkere i sin tid.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Han var sønnesønn av en ungarsk jøde, men familien holdt sin delvis jødiske bakgrunn skjult under nasjonalsosialismen. Hans mor og farmor var begge kristne tyskere, og han ble selv oppdratt som protestantisk kristen. Han deltok i Folkestormen der hele skoleklassen hans ble utskrevet til å delta i et siste fortvilet motstandsforsøk mot den invaderende røde armé, og ble i 1945 sendt fem år i en av Stalins konsentrasjonsleirer i Sibir. Da han kom tilbake var moren død og faren gift på nytt. Etter 1950 fullførte han Abitur og studerte ved Theaterinstitut Weimar/Leipzig.

Karriere[rediger | rediger kilde]

Som medarbeider og regiassistent ved Berliner Ensemble ble han elev av Erich Engel og en nær medarbeider av Helene Weigel. Fra 1966 arbeidet han som regissør ved teatre i Finland, Island og Norge, og som dosent ved teaterhøyskoler.

Fra 1984 bodde han i Norge, hvor han grunnla en familie og fikk to barn, og mottok Statens stipend for eldre fortjente kunstnere. I Norge oppsøkte han rabbiner Michael Melchior og ønsket å konvertere til jødedommen, hans farfars religion. Melchior var skeptisk og mente at «en god kristen er bedre enn en dårlig jøde», men Pintzka stod på sitt. Som 60-åring konverterte han sammen med sin familie.

Han har skildret sin dramatiske livshistorie i selvbiografien Von Sibirien in die Synagoge (norsk utg. 2003 Fra Sibir til synagogen – erindringer fra to verdener), et sterkt personlig dokument om hvordan det 20. århundres politiske omveltninger og lidelser har formet både hans eget liv og andres. I 2006 utgav han Pulverturm und Schwanenteich – Eine Jugend in Sachsen om ungdomsårene i Sachsen fra 1928 og frem til 1950 da han vendte tilbake fra Sibir.

Han døde i 2006 i Oslo av kreft etter kort tids sykdom.

Utgivelser[rediger | rediger kilde]