Horch

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Horch AG
Bruhn-Horch Emblem.jpg
Opphørt 1940
Hovedkontor ZwickauRediger på Wikidata
LandTyskland
Produkt(er) BilRediger på Wikidata
Grunnlegger(e)August Horch
Horch kuehlerfigur sst.jpg

Horch var et tysk bilmerke, stiftet av August Horch (18681951) i november 1899 i Köln i bydelen Ehrenfeld. Horch hadde før det jobbet for Carl Benz. I 1902 flyttet han produksjonen til Reichenbach im Vogtland i Sachsen. Etter å ikke ha blitt godt mottatt der grunnla han i 1904 August Horch & Cie. Motorwagenwerke AG i Zwickau sammen med lokale investorer. I 1909 røk August Horch uklar med de andre eierne av selskapet og måtte forlate selskapet som var oppkalt etter han. Han grunnla et nytt bilmerke der han oversatte navnet sitt, som er tysk imperativ av verbet «å lytte» («horchen»), til latin: audi.

Etter å ha startet med mindre biler med svake motorer kom i 1906 den første sekssylindre motoren og de var de første til å bruke motorer med åtte sylindre i serieproduksjonen (1923). Horchs biler ble større utover 1920-tallet og konkurrerte etterhvert i luksussegmentet med Mercedes-Benz. I juni 1932 gikk Horch, på forslag av Sächsische Staatsbank, sammen med de tre andre saksiske bilprodusenter: Audi, DKW og Wanderer til Auto-Union, logoen med fire ringer gjenspeiler de fire foretak.

Produksjonen fortsatte under de fire merkenavn med Horch for luksussegmentet. Her hadde merket en markedsandel over 50% på 1930-tallet (i Tyskland). Hos Horch ble også de berømte racingbilene under konsernnavnet Auto-Union utviklet under ledelse av Ferdinand Porsche.

Under andre verdenskrig ble hele konsernet leverandør til Tysklands Wehrmacht og all sivil produksjon opphørte i 1940. Mot slutten av krigen ble fabrikkene bombet og sterkt skadet. Med beliggenhet i den sovjetisk kontrollerte delen av Tyskland kom en deling av virksomheten. Auto-Union konsernet flyttet til Vest-Tyskland og etablerte seg i Ingolstadt. Horch fabrikken ble overtatt av VEB HORCH Kraftfahrzeug- und Motorenwerke Zwickau og produserte i første omgang lastebiler. I 1954 begynte man med produksjonen av Horch P 240, en internasjonal konkurransedyktig bil i øvre mellomklasse. Siden Auto Union protesterte mot bruken av navnet Horch ble den i 1957 omdøpt til Sachsenring.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • (en) Horch – kategori av bilder, video eller lyd på Commons Rediger på Wikidata