Wojciech Polak

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Wojciech Polak
Født19. des. 1964Rediger på Wikidata (59 år)
Inowrocław
BeskjeftigelseKatolsk prest (1989–), katolsk biskop (2003–) Rediger på Wikidata
Embete
Akademisk gradDoktorgrad (2000) (studieretning: teologi, utdannet ved: Wydział Teologiczny UKSW)[1]
Utdannet vedDet pavelige lateranuniversitet
NasjonalitetPolen
UtmerkelserMedal świętego Jerzego
Våpenskjold
Wojciech Polaks våpenskjold

Erkebiskop Wojciech Polak, 2014.

Wojciech Polak (født 22. desember 1964 i Inowroclaw i Det kujaviskpommerske voivodskap i Polen) er erkebiskop av Gniezno og primas for den katolske kirke i Polen.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Wojciech Polak vokste opp i landsbyen Suchatówka ved Gniewkowo i Det kujaviskpommerske voivodskap. Der gikk han på grunnskolen. Han fikk avslutningsvitnesmål i 1983 fra gymnasium i Toruń.

Prest[rediger | rediger kilde]

Wojciech Polak gikk på presteseminaret i Gniezno og studerte teologi i Poznań. Den 13. mai 1989 ble han ordinert til prest av erkebiskopen av Gniezno og Warszawa, kardinal Józef Glemp.

Årene 1989–1991 var han kapellan i St. Martin og Nikolaus' kirkes menighet i Bydgoszcz.[2]

Han ble deretter sendt til Roma for å studere ved Accademia Alfonsiana, hvor han spesialiserte seg i moralteologi. Han tok doktorgraden med en avhandling om synd og tilgivelse i kirkelæren etter Det andre Vatikankonsil[3] - Chiesa, peccato, riconciliazione. Il rapporto tra l'ecclesiologia e la dimensione ecclesiale del peccato e della riconciliazione nell'insegnamento del magistero postconciliare.

I 1995 fikk han en lærerstilling i moralteologi ved seminaret i Gniezno, og i 1999 overtok han ledelsen av det. Han underviste også ved Adam Mickiewicz-universitetet i Poznań.[3]

I egenskap avrektor for seminaret tilhørte han også bispedømmets pastoralråd og dets presteråd, der han fungerte som sekretær. Han var også medlem av Konsultorkollegiet. Han innehadde også stillingen som nestleder for bladet «Studia Gnesnensia». Senere ble han rektor for kirken St. Georg av Gniezno og kannik i kollegialkapittelet og fra 2003 dets dekan.

Biskop Wojciech Polak, 2010.

Hjelpebiskop i Gniezno[rediger | rediger kilde]

Den 8. april 2003 utnevnte pave Johannes Paul II ham til hjelpebiskop i Gniezno og titulærbiskop av Mons in Numidia. Erkebiskopen av Gniezno, Henryk Muszyński, ordinerte ham til biskop den 4. mai samme år; medkonsekratorer var Stanisław Gądecki, erkebiskop av Poznań, og Bogdan Józef Wojtuś, hjelpebiskop i Gniezno.

I 2011 ble han valgt til generalsekretær for Den polske bispekonferanse, hvor han også ledet arbeidsgruppen for kontakter med den russisk-ortodokse kirke. Han gikk inn for en grundig etterforskning av seksuelle overgrep fra prester og ba ofrene om tilgivelse på vegne av kirken.[4]

Erkebiskop av Gniezno[rediger | rediger kilde]

I mai 2014 utnevnte pave Frans ham til å etterfølge erkebiskopen av Gniezno Józef Kowalczyk, som da hadde nådd den anbefalte aldersgrensen på 75 år.[5] Innsettelsen i embedet fant sted den 7. juni 2014.

Episkopalgenealogi[rediger | rediger kilde]

Hans episkopalgenealogi er:

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Polish Science, Polish scientist ID (deprecated) 83370, besøkt 2. oktober 2021[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ «Rinunce e nomine». Press.vatican.va. Besøkt 19. mai 2014. 
  3. ^ a b Arcybiskup Wojciech Polak, onet.pl, 17. mai 2014.
  4. ^ Bischof Polak: Die Kirche bitte die Opfer der Pädophilie um Vergebung (polnisch), gosc.pl, 27. september 2013
  5. ^ Papst ernennt neuen Primas von Polen, Radio Vatikan, 17. mai 2014.
  6. ^ catholic-hierarchy.org polak, lest 3. mars 2024