Józef Glemp

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Józef Glemp
Kard. Józef Glemp.jpg
Født 18. desember 1929
Inowrocław
Død 23. januar 2013
Warszawa
Lungekreft
Begravet St. Johannes døperens katedral i Warszawa
Nasjonalitet Polen
Religion Den romersk-katolske kirke
Utmerkelser Den hvite ørns orden
Utdannelse Gregoriana

Coat of arms of Józef Glemp.svg

Kardinal Józef Glemp (født 18. desember 1929 i Inowroclaw i Polen, død 23. januar 2013 i Warszawa) var erkebiskop av Warszawa fra 7. juli 1981 til 6. desember 2006 og primas for den katolske kirke i Polen.

Under den tyske okkupasjon av Polen under annen verdenskrig var han og hans yngre søsken var tvangsarbeidere på en tyskdrevet bondegård. Hans skolegang og utdannelse var blitt avbrutt av krigen. Hen ble ikke presteviet før i 1959. Etter videre studier i Roma vendte han tilbake til Gniezno, der han ble leder for bispedømmets presteseminar. Senere underviste han i kirkerett ved Warszawas akademi for katolsk teologi.

Glemp ble utnevnt til biskop av Warmia i 1979. I 1981, etter kardinal Stefan Wyszyńskis bortgang, ble han utnevnt til erkebiskop av Gniezno, og ble med det samtidig primas for kirken i Polen. Erkebispedømmet Gniezno var den gang, under kommuniststyret, kombinert ved personalunion med erkebispedømmet Warszawa (slik at de to distinkte bispesetene ble ledet av samme erkebiskop).

Den 2. februar 1983 ble han utnevnt til kardinal av pave Johannes Paul II.

Ved en gjennomgripende nyordning av bispedømmestrukturen i Polen i 1992 fikk erkebispedømmet Gniezno en erkebiskop helt for seg selv, og Glemp ble da formelt utnevnt til erkebiskop av Warszawa, som han forøvrig hadde ledet fra før. Primastittelen ble ikke overført; Paven bestemte at Glemp skulle beholde den.

Hans etterfølger som erkebiskop av Warszawa satt kun i to dager før han gikk av etter en skandale rundt sitt samarbeid med kommunistenes hemmelige politi.

Glemp mottok i 2009 Den hvite ørns orden fra Polens president.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Lista osób odznaczonych przez Lecha Kaczyńskiego, oversikt over ordensutnevnelser til Den hvite ørns orden i Lech Kaczyńskis presidentperiode.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Józef Glemp – bilder, video eller lyd


Forgjenger:
 Władysław Miziołek (som kapitularvikar) 
Katolsk erkebiskop av Warszawa
Etterfølger:
 Stanisław Wielgus 
Forgjenger:
 Stanisław Wielgus (som erkebiskop) 
Apostolisk administrator i Warszawa erkebispedømme
Etterfølger:
 Kazimierz Nycz (som erkebiskop, utnevnt 3. mars 2007)