Jerzy Józef Elizeusz Szembek

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jerzy Józef Elizeusz Szembek
Født14. juni 1851Rediger på Wikidata
Bersjad
Død7. aug. 1905Rediger på Wikidata (54 år)
Poręba Żegoty
Poręba[1]
BeskjeftigelseKatolsk prest (1893–), katolsk biskop (1901–) Rediger på Wikidata
Embete
  • Bishop of the Roman Catholic Diocese of Płock (1901–)
  • erkebiskop av Mogilev (1903–)
  • apostolisk administrator (1903–) Rediger på Wikidata
Utdannet vedDet jagellonske universitet

Erkebiskop Jerzy Józef Szembek
Szembekslektens mausoleum i landsbyen Poręba Żegoty i Chrzanów fylke i Lillepolen

Jerzy Józef Elizeusz Szembek (født 14. juni 1851 i Ujściu i Tsarrussland. død 7. august 1905 i Poręba Żegoty) var en polsk katolsk erkebiskop i Tsarussland (keiserrikets polske del, og senere i den russiske og den belarusiske del).

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Jerzy Józef Elizeusz Szembek ble født i Podolia av adelsslekt. Faren var Józef Szembek og moren Józefa Moszyński. Han tilbrakte barndommen hos foreldrene i Warszawa, og fullførte studiene ved Det jagiellonske universitet i Krakow.

Prest[rediger | rediger kilde]

I en alder av 38 begynte han ved Saratov teologiske seminar, og ble ordinert til prest i Saratov den 19. mars 1893. Han virket i sjelesorgen i Astrakhan og Saratov, hvor han fremmet gjenoppbyggingen av kirken og åpningen av sognebarnehager og krisesentre for hjemløse. I Saratov var han da professor ved seminaret og katedralkanikk.

Biskop av Płock[rediger | rediger kilde]

Jerzy Józef Elizeusz Szembek ble valgt til biskop av Płock den 15. april 1901, og ble den 10. juni samme år bispeviet i St. Katarina-kirken i Sankt Petersburg. Hovedkonsekrerende var erkebiskop Bolesław Hieronim Kłopotowski av Mogilev; medkonsekrerende var biskopene Anton Baranowski av Sejny o Sejna o Augustów, og Karol Antoni Niedziałkowski av Łuck, Zytomierz og Kamienec.

Erkebiskop av Mogilev[rediger | rediger kilde]

I 1903 ble han overført til metropolitanerkebispedømmet Mogilev og samtidig utnevnt til apostolisk administrator av Minsk. Han feiret den første provinssynoden i Mogilev og visiterte de katolske menigheter i regionen.

Han fikk tyfus under et pastoralbesøk og døde den 7, august 1905 i Poręba Żegoty i en del av Russland som senere ble del av det uavhengige Polen, der han bodde hos sin fetter. Han ble gravlagt der den 10. august 1905.

Episkopalgenealogi[rediger | rediger kilde]

Hans episkopalgenealogi er:

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Sejm-Wielki.pl profil-ID lu.31253[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ catholic-hierarchy.org szem, lest 27. september 2023