Hopp til innhold

Witiza

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Witiza
Fødtca. 686Rediger på Wikidata
Død710Rediger på Wikidata
Toledo
BeskjeftigelseMonark Rediger på Wikidata
Embete
  • Visigoternes konge (700–710)
  • king of the Suebi (694–710) Rediger på Wikidata
FarErgica
SøskenOppas
BarnAchila II
Olmund
Ardabasto
NasjonalitetDet vestgotiske rike

Witiza (død mellom 708 og 710) var sønn av Ergica og hersket sammen med ham som vestgotisk konge i Spania fra 693 til 701 i nordøst, med sin hovedstad i Tuy. Etter at Ergica døde, ble Witiza enehersker til han ble avsatt eller døde. Noen kilder sier at Witiza steg opp på tronen så tidlig som 700 eller så sent som 702. Han var religiøst moderat.

Ifølge Washington Irving, i den første delen av Legends of the Conquest of Spain fra 1835, viste Witizas styre innledningsvis lovende takter. «Han tok seg av klager, modererte skattleggingen av sine undersåtter og omgav seg med blandet mildhet og energi i admininstrering av lovene.» Men hvetebrødsdagene varte bare en kort stund. Snart «viste (Witiza) seg i sin virkelige natur, grusom og luksuriøs.»

Witiza forsøkte å sikre tronen sin ved å gjøre slutt på karrieren til to av sine slektninger, Favilia, hertugen av Cantabria, og Teodofred, hertugen av Cordoba, som var pensjonert og levde ved hoffet hans. Witiza fikk Favila drept og Teodofred blindet og fengslet. Sønnen til Favila, Pelayo, var et annet sted da dette skjedde og ble dermed spart for den betydelige rollen han senere fikk i historien. Sønnen til Teodofred var Roderik, hertugen av Baetica, som flyktet til Italia.

Witiza hersket nå tyrannisk og i motsetning til kristne skikker. Et eksempel er at han fulgte vanen til muslimske herskere og «levde i flerkoneri og med konkubiner». Som krønikeskrivere i senere tider oppsummerte det, «lærte Witiza den onde hele Spania å synde».

Roderik samlet seg en hær i respons, møtte kongen i slag og beseiret ham. Kilder varierer on når Witiza kan ha blitt avsatt og når han ble drept, 708, 709 eller 710. Men ifølge historien ble han tatt til fange og Roderik sikret hevn ved å blinde kongen og fengslet ham på samme måte som han hadde gjort med Roderiks far. Witiza døde rundt ett år senere.

På grunn av dette er en fortellingen med enkel avslutning og klar moral, blir troverdigheten i alle dens detaljer ofte betvilt. Men hvor historien slutter og legenden begynner er vanskelig å fastsette. Det som er klart er at Witiza mistet tronen sin til Roderik under en borgerkrig blant vestgoterne. Dette skapte kaos i landet. Partisaner av Witiza inviterte så muslimske styrker inn på Den iberiske halvøy for å hjelpe dem i å beseire Roderik og i å få tilbake tronen.

Roderik ble beseiret i 711, men muslimene gikk over til å erobre Iberia for seg selv. Over tid skulle den eneste effektive styrken mot dem vise seg å være Pelayo.

Forgjenger:
 Ergica 
Vestgoternes konge
(701710)
Etterfølger:
 Roderik