Erwig

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Erwig
Født643Rediger på Wikidata
Død15. nov. 687[1]Rediger på Wikidata
Toledo
BeskjeftigelseMonark Rediger på Wikidata
Embete
  • Visigoternes konge (680–687) Rediger på Wikidata
EktefelleLiuvigoto
FarArdabast
BarnCixilo

Erwig (spansk: Ervigio) var vestgoternes konge i Spania fra 680 til 687. Hans styre begynte da han avsatte kong Wamba under en borgerkrig. Erwig gjenopprettet så stabiliteten ved å bruke jøder som syndebukker.[trenger referanse] Han erklærte dem en prest og en plage for kongedømmet og oppfordret sine innbyggere om å utslette dem. Men hans kampanje fullførte ikke hans mål, men den førte til harde tider for jødene. I 681 utstedte han et nytt dekret, denne gang om at alle jøder skulle bli kristne eller forlate kongedømmet.

Fra kong Erwigs styre av ble vestgoternes kongedømme revet fra hverandre i interne stridigheter som endte med den muslimske erobringen av Iberia som tok til i 711.

I Nord-Afrika hadde muslimer som hadde invadert Maghreb i 670, under lederskapet til Musa ibn Nusair, beseiret bysantinerne i det som i dag er Marokko innen 682. Muslimene hadde også utført plyndringstokt på kystene på Den iberiske halvøy siden senest under styret til Wamba. Derfor hadde allerede muslimene startet å presse det sørlige Spania.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Wikipedia på katalansk[Hentet fra Wikidata]
Forgjenger:
 Wamba 
Vestgoternes konge
(680687)
Etterfølger:
 Ergica