Hopp til innhold

Tatt av vinden

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Denne artikkelen er om romanen Tatt av vinden, for filmen se Tatt av vinden (film)
Tatt av vinden
orig. Gone with the Wind
Forfatter(e)Margaret Mitchell
SpråkEngelsk
SjangerEpos, historisk fiksjon
Utgitt30. juni 1936

Tatt av vinden (1936) er en roman skrevet av Margaret Mitchell (1900–1949). Handlingen utspiller seg i borgerkrigstidens Amerika. Boken ble filmatisert i 1939 (Tatt av vinden). Clark Gable spiller rollen som Rhett Butler, og Vivien Leigh spiller rollen som Scarlett O'Hara.

Utgivelse

[rediger | rediger kilde]

Kjærlighetsromanen, som utspiller seg i Georgia før og under Den amerikanske borgerkrigen, ble oversatt til en rekke språk og ga forfatteren flere priser, blant annet Pulitzerprisen. Den ble også en stor suksess da den ble lansert i Norge i 1937.

Forfatter

[rediger | rediger kilde]

Sørstatsforfatteren Margaret Mitchell (1900 – 1949) var egentlig journalist. Da en bilulykke bandt henne til senga benyttet hun tiden til lesing og begynte å skrive selv. Tatt av vinden ble påbegynt i 1926, og det tok ti år før den var ferdig til utgivelse.

Handlingsreferat

[rediger | rediger kilde]

Historien finner sted i delstaten Georgia under den amerikanske borgerkrigen (mellom 1861 og 1865) og gjenoppbyggingstiden (mellom 1865 og 1877) og begynner ved et opprør hvor syv delstater - inkludert Georgia - erklærte sin løsrivelse fra resten av Unionen. Handlingen begynner 15. april 1861, ved en plantasje som eies av familien til den velstående irske immigranten Gerald O'Hara. Den eldste av de tre O'Hara-døtrene, 16 år gamle Scarlett, er bevisst, vittig og intelligent - men uinteressert i skolegang. Scarlett er forferdet over å høre at mannen hun er hemmelig forelsket i, Ashley Wilkes, skal kunngjøre sin forlovelse med sin kusine Melanie Hamilton.

Dagen etter arrangerer Wilkeses en heldagsfest på eiendommen deres, hvor Scarlett ser en mørk fremmed. Hun får vite at denne mannen heter Rhett Butler, og at han har et rykte på seg for å forføre unge kvinner. Gjennom dagen forsøker Scarlett å flørte skamløst med alle tilstedeværende mann, inkludert Melanies bror Charles. Det blir offentliggjort at en krig blir erklært, og at flere av mennene kommer til å verve seg til militæret. Scarlett aksepterer et frieri fra Melanies bror, Charles Hamilton. De gifter seg to uker senere, før Charles blir sendt til krig. Men han dør av meslinger, bare to måneder senere. Scarlett føder senere sønnen deres, Wade Hampton Hamilton. Som enke blir hun nødt til å farge kjolene sine svarte, bære slør offentlig, og unngå samtaler med unge menn. Scarlett sørger ikke over tapet av ektemannen hun knapt kjente, men beklager hennes forhastede beslutning om å gifte seg med Charles.

Melanie Hamilton bor i Atlanta, sammen med sin tante Sarah Jane. Scarlett flytter også til byen, men blir forferdet når hun støter på Rhett Butler - som hun ikke hadde møtt siden den tidligere festen rett før krigen brøt løs. Rhett mener hele borgerkrigen for lengst er en tapt sak. Scarlett forårsaker en skandale ved å danse med glede, samtidig som hun fremdeles går kledd som en enke i sorg. Til julen 1863 får Ashley permisjon fra hæren, og reiser til Atlanta. Scarlett sliter med å følelsene sine ovenfor ham, og må huske at han er en annens ektemann. Selv om hun fremdeles er overbevist om at han er hemmelig forelsket i henne, og at han forblir gift med Melanie av plikt. Melanie blir gravid med Ashleys barn.

Borgerkrigen går dårlig for Konføderasjonen. I september 1864 er Atlanta beleiret fra tre sider. Melanie begynner å føde, med bare den uerfarne Scarlett og en ung slave ved navn Prissy for å hjelpe seg. Alle de trente legene er nødt til å ta hånd om alle de soldatene, på grunn av krigen. Soldater fra Konføderasjonen setter fyr på Atlanta, før de overlater byen til unionshæren. Midt i kaoset føder Melanie en gutt, som får navnet Beau. Situasjonen er imidlertid dyster: Scarletts mor er død, faren hennes har mistet forstanden av sorg, søstrene hennes er syke av tyfoidfeber. Mange av slavene har reist sin vei, fienden har brent all bomullen deres, og det er ingen mat å finne.

Den lange og slitsomme kampen for å overleve begynner. Det er flere sultne mennesker og dyr, sammen med en alltid tilstedeværende trusselen fra fienden som stjeler eller brenner det lille de kan finne. På et tidspunkt dreper Scarlett en soldat som forsøker å invadere hjemmet hennes. Hun begraver den døde soldaten i hagen. Etter krigen blir enrekke ublu skatter pålagt plantasjen. Scarlett kjenner bare én mann med nok penger til å hjelpe henne - Rhett Butler. Hun tar på seg sin eneste pene kjole, leter etter ham i Atlanta, men oppdager ham i et fengsel. Han nekter å hjelpe. når han innser at hun bare ønsker å få tak i pengene hans. Scarlett møter også Frank Kennedy, en middelaldrende butikk-eier fra Atlanta som er forlovet med Scarletts søster: Suellen.

Scarlett innser at Frank også har penger, og ønsker at Frank skal gifte seg med henne i steden for å gifte seg med Suellen. Frank ønsker å holde sin unge kone lykkelig, og gir Scarlett pengene som er nødvendig for å betale skatten de skylder. Men når Scarlett går gjennom regnskapet i Franks butikk, oppdager hun at mange mennesker skylder ham penger. Bekymret for muligheten for å måtte betale enda mer skatt, og irritert over Franks dårlige forretningssans, tar hun kontroll over butikken. Til Franks lettelse, og Scarletts forferdelse, oppdager Scarlett at hun er gravid.

En kveld blir Scarlett forsøkt ranet av to kriminelle. Men hun slipper unna ved hjelp av Big Sam, en tidligere ansatt for Tara. Frank og Ku Klux Klan forsøker deretter å hevne sin kone, men Frank blir skutt og drept. Senere, ved Franks begravelse, ber Rhett om at Scarlett burde gifte seg med ham. Ett år senere kunngjør Scarlett og Rhett deres forlovelse, noe som forårsaker sladder på byen. De reiser på bryllupsreise til New Orleans. Når de kommer tilbake til Atlanta, bygger paret et stort, glorete nytt herskapshus på Peachtree Street. Rhett betaler gladelig for at huset skal bygges etter Scarletts spesifikasjoner. De får snart en datter, Bonnie, som senere dør i en ulykke. Rhett ønsker å forlate Atlanta, og forteller at han ikke lenger elsker Scarlett.