William Francis Kupfer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
William Francis Kupfer
Født28. jan. 1909Rediger på Wikidata
Brooklyn
Død2. jan. 1998Rediger på Wikidata (88 år)
BeskjeftigelseKatolsk prest (1933–), katolsk biskop (1962–) Rediger på Wikidata
Embete
  • Biskop (1962–1986) Rediger på Wikidata
NasjonalitetUSA

Bispedømmet Taichung på Taiwan

William Francis Kupfer M.M. (født 28. januar 1909 i Brooklyn i New York City i USA. død 2. januar 1998 i Valhalla i delstaten New York) var en amerikansk katolsk ordensgeistlig og kinamisjonær tilhørende misjonskongregasjonen Maryknoll, og biskop av TaichungTaiwan.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

William Francis Kupfer gikk på katolske skoler og utviklet tidlig ønsket om å bli prest. I 1927 ble han tatt opp ved St. Mary's Seminary i Queens i New York City, der han snart utviklet et ønske om å reise til Kina som misjonær. Av denne grunn meldte han seg til Maryknoll Missionary Order i 1928.

Prest[rediger | rediger kilde]

Den 11. juni 1933 ble Kupfer ordinert til prest av hjelpebiskop John Joseph Dunn (New York).

Etter sin ordinasjon ble Kupfer sendt som misjonær til Wuzhou i Guangxi i Kina. Kupfer lærte seg det kantonesiske språk og ble der i totalt 14 år (med et avbrudd mellom 1944 og 1945 på grunn av den andre kinesisk-japanske krig). I 1948 dro Kupfer til Maryknoll House i Hongkong som dets leder og prokurator.

Prefekt og biskop i Taiwan[rediger | rediger kilde]

Den 26. januar 1951 ble Kupfer utnevnt til apostolisk prefekt for det nyopprettede prefekturet Taichung på Taiwan av pave Pius XII. Den 16. april samme år ble han bispeviet av biskop John William Comber, M.M.; medkonsekrernde var biskop Walter William Curtis av Bridgeport i Connecticut, og hjelpebiskop John Joseph Maguire (New York).

I sitt nye embede studerte han det taiwanske språk. I en periode var han den eneste maryknollprest på Taiwan. Det bodde omlag 1.5 millioner mennesker innen hans apostoliske prefektur; der var det da han kom kun fem katolske misjonsstasjoner med 3.000 katolikker.

Da prefekturet ble elevert til bispedømme, ble han ordinarie biskop der i 1962.

Da biskop Kupfer overdro ansvaret for bispedømmets ledelse til en ny biskop etter 35 år, hadde meget skjedd på hans vakt. Det var da blitt yil 41 menigheter i hver seksjon av bispedømmet, med rundt 30.000 katolikker, en katolsk radiostasjon, sykehus, klinikk for syke og fattige, en høyskole, to videregående skoler for jenter og og en for gutter, en barneskole for gutter og jenter, et senter for spiritualitet, en institusjon for opplæring av frivillige ledere i de sosiale apostolater, tre spesialskoler, en bilmekanikerskole, og i en lengre periode et mindreseminar og to kateketopplæringsskoler: en for menn og en for kvinner.

Da året 1986 gikk mot slutten og den nye biskopen var blitt kjent med bispedømmet, vendte biskop Kupfer tilbake til USA, etter å ha fullført 53 år med misjonsarbeid blant kinesiske folkegrupper.

Senere virke, død[rediger | rediger kilde]

Biskop Kupfer ble innsatt i Maryknoll Special Society Unit den 1. august 1988, med residens i prestegården til bebudelseskirken i Williamsport i Pennsylvania. I løpet av sin tid der hjalp han til i menighetser og med sykehussjelesorg ved to nærliggende sykehus. I januar 1996 flyttet biskop Kupfer på grunn av sviktende hels til St. Teresa's residens i kongregasjonens hovedkvarter i Maryknoll ved Ossining i delstaten New York, og der ble han frem til sine siste dager.

Han døde den 2. januar 1998 på Westchester County Medical Center i Valhalla i delstaten New York.[1] Biskop Thomas V. Daily av Brooklyn var hovedcelebrant ved requiemmessen.

Episkopalgenealogi[rediger | rediger kilde]

Hans episkopalgenealogi er:

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ maryknollmissionarchives.org: William F. Kupfer, lest 2022-12-02
  2. ^ www.catholic-hierarchy.org kupfer, lest 3. desember 2022