William Dalrymple

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
William Dalrymple
Født20. mars 1965[1][2][3]Rediger på Wikidata (59 år)
Skottland
BeskjeftigelseHistoriker, skribent, TV-forfatter Rediger på Wikidata
Utdannet vedTrinity College
Ampleforth College
EktefelleOlivia Mary Juliet Fraser (1991–)[4]
Olivia Mary Juliet Fraser
FarSir Hew Hamilton-Dalrymple, 10th Baronet[5]
MorLady Anne-Louise Keppel[5]
BarnElizabeth Kashmir Dalrymple[5]
Samuel Hew Tantallon Dalrymple[5]
Adam Antioch Dalrymple[5]
NasjonalitetStorbritannia
Medlem avRoyal Society of Literature
Royal Geographical Society
Royal Society of Edinburgh[6]
Utmerkelser
7 oppføringer
Mungo Park Medal (2002)
Fellow of the Royal Asiatic Society of Great Britain and Ireland
Fellow of the Royal Geographical Society
Fellow of the Royal Society of Literature
President's Medal (2018)
Prix Giles (2018)
Kommandør av Order of the British Empire (2023)

William Dalrymple (født 20. mars 1965 ved Firth of Forth i Skottland) er en britisk forfatter og historiker. Dalrymple er også framtredende foredragsholder og programleder. Hans forfatterskap har sentrert rundt personlige reiseskildringer med fokus på historie. Hans hovedfokus er India, Kina og Midtøsten, samt islam og tidlig kristendom.

Personlig liv[rediger | rediger kilde]

Dalrymple ble født som William Hamilton-Dalrymple, en sønn av sir Hew Hamilton-Dalrymple, 10. baronett, som var en fetter av Virginia Woolf. Han har sin utfannelse fra Ampleforth College og fra Trinity College ved University of Cambridge, hvor han først var historieutstiller, og deretter seniorforsker i historie.

Dalrymple har levd til og fra i India siden 1989, og har tilbrakt det meste av året på sin gård i utkanten av Delhi,[7] men somrene i London og Edinburgh. Dalrymple er gift med Olivia Fraser, som er kunstner og kommer fra en familie med langvarige forbindelser til India. De har tre barn, Ibby, Sam og Adam.

Bøker[rediger | rediger kilde]

William Dalrymple (til venstre) med Esther Freud (midten) og Hanan Ashrawi.

Dalrymples første bok, In Xanadu, kom da han var 22 år gammel. Denne boken vant Yorkshire Posts pris for beste debutarbeid i 1990 og en Scottish Arts Council Spring Book Award, og ble dessuten nominert til John Llewellyn Rhys' minnepris.

Han neste bok var City of Djinns. Denne kom som et resultat av et års opphold i den indiske hovedstaden Delhi. Her prøver Dalrymple å vise både det gamle Delhi og det nye Delhi, dessuten tar han opp delingen av India i 1947 og de tragiske følger det fikk for subkontinentet. Drapet på Indira Gandhi og de påfølgende opptøyene tas også opp, dessuten trekkes linjer tilbake til Mogulriket og britisk kolonialisme. City of Djinns vant den prestisjetunge Thomas Cooks pris for beste reiseskildringer i 1994 samt avisen Sunday Times årlig pris for ugne forfattere.

Delrymples tredje bok var I skyggen av Bysants i 1997. I denne boken drar Dalrymple i den bysantinske munken Johannes Moschos fotspor i Midtøsten, og gjenskaper en reise denne gjorde i 578. Gjennom reisen i Tyrkia, Libanon, Syria og Egypt oppsøker Dalrymple spor av det tidlige kirken i Midtøsten, og forteller om forvitringen av kristne samfunn i regionen. I skyggen av Bysants vant en Scottish Arts Council Autumn Book Award samme år.

I 1998 kom Dalrymples fjerde bok, I Kalis tid – indiske reiser og møter. Her oppsummerer Dalrymple ti års reising på subkontinentet, og forteller blant annet om forfallet i Lucknow og de store kampene mellom kastene i Rajasthan og Bihar. Denne boken vant den franske Prix D'Astrolabe i 2005.

Dalrymple femte bok var White Mughals i 2002. Denne forteller historien om James Achilles Kirkpatrick, en brite som blant annet er nødt til å konvertere til islam for å kunne ekte en kongelig indisk kvinne. White Mughals vant Wolfsons historiepris i 2003.

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

Alle norske utgivelser er oversatt av Ellinor Kolstad.

Priser og utmerkelser (utvalg)[rediger | rediger kilde]

  • 2006 – Duff Cooper-prisen for Den siste mogul

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Babelio, Babelio forfatter-ID 3403[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ AlKindi, oppført som William Hamilton-Dalrymple, Diamond Catalogue ID for persons and organisations 12687[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ The Peerage, The Peerage person ID p7617.htm#i76164, oppført som William Benedict Dalrymple[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ The Peerage person ID p7617.htm#i76164, besøkt 7. august 2020[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ a b c d e The Peerage[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ www.rse.org.uk[Hentet fra Wikidata]
  7. ^ Mahajan, Karan (Februar/mars 2011): «The Don of Dehli». Bookforum.com.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]