Arthur William Tedder

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «William Arthur Tedder»)
Arthur William Tedder
Født11. juli 1890[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
Glengoyne
Død3. juni 1967[3][4][5][6]Rediger på Wikidata (76 år)
Surrey
BeskjeftigelsePolitiker, offiser, skribent, militær befalingshavende Rediger på Wikidata
Embete
  • Medlem av Overhuset
  • Chief of the Air Staff (1946–1950) Rediger på Wikidata
Utdannet vedMagdalene College
EktefelleRosalinde Maclardy (1915–)[7]
Marie de Seton (1943–)[7]
FarSir Arthur John Tedder[8]
MorEmily Charlotte Bryson[8]
BarnJohn Tedder, 2. baron Tedder
Richard Tedder[8]
Arthur Richard Brian Tedder[8]
Mina Una Margaret Tedder[8]
NasjonalitetStorbritannia
Utmerkelser
18 oppføringer
Croix de guerre 1939–1945
Storkorsridder av Order of the Bath
Øverstkommandant av Legion of Merit
Storkors av Kroneordenen
Storkors av Republikken Italias fortjenstorden
Storkors av Ordenen Polonia Restituta
Storkorsridder av Oranje-Nassau-ordenen
Storkors av Alaouite-ordenen
Storkors av George Is orden
Croix de Guerre
Storkors av Æreslegionen
Storoffiser av Æreslegionen
Kommandør av Æreslegionen
Storkors av Iftikhar-ordenen
Defense Distinguished Service Medal
1. klasse av Kutuzovordenen
Army Distinguished Service Medal
Sølvmedalje for militær tapperhet

Air Chief Marshal Sir Arthur Tedder i Kairo i mars 1942.

Arthur William Tedder (født 11. juli 1890 i Skottland, død 3. juni 1967) var en britisk flyger og offiser.

Utdanning[rediger | rediger kilde]

Etter utdannelse ved Magdalene College ved University of Cambridge, der han samtidig hadde tatt reserveoffiserutdannelse, fikk Tedder en post i Colonial Service i Fiji. Men han trivdes ikke, og da første verdenskrig brøt ut, benyttet han dette som påskudd til å vende hjemover til tjeneste i den britiske hæren.

Første verdenskrig[rediger | rediger kilde]

Tilbake i England ble han tilknyttet regimentet der han hadde fått sin reserveoffiserutdannelse, Dorset Regiment. Han ble forfremmet til løytnant og fikk tjeneste i en reserveavdeling. Han søkte seg etter hvert over til Royal Flying Corps, og Tedders flygerkarriere begynte med grunnleggende flygeropplæring i 1916. Fra juni samme år var han ved Vestfronten som flyger i en jager- og rekognoseringsskvadron. Han ble snart sjef for en av vingene i skvadronen, og i januar 1917 ble han forfremmet til major og sjef for en annen skvadron. Et halvt år senere ble han beordret til sjef for en skvadron i Midtøsten. Senere ble han sjef for flykorpsets navigasjons- og bombeskole i Egypt, før han i juni 1918 ble forfremmet til midlertidig oberstløytnant i det nyopprettede Royal Air Force og fikk kommando over en luftving.

Mellomkrigstid[rediger | rediger kilde]

Etter krigen tok Tedder en stilling som skvadronsjef for to bombeflyskvadroner ved RAF Bircham Newton i Norfolk. Deretter gjennomførte han utdanning for stabsoffiserer, før han ble stasjonsjef ved RAF Digby og sjef for flygeskolen der. Så fulgte mer stabsutdanning. I 1936 ble Tedder sjef for RAFs flystyrker i Det fjerne østen. Deretter ble han sjef for forskningsavdelingen til Air Ministry.

Andre verdenskrig[rediger | rediger kilde]

Ved krigsutbruddet i 1939 ble Tedders avdeling overført til det nyopprettede Ministeriet for flyproduksjon (MAP). Samarbeidsproblemer med ministeren, lord Beaverbrook, og deretter også med statsminister Churchill, gjorde at Tedder i november 1940 ble overtført til Midtøsten, som nestkommanderende for flystyrkene i RAF Middle East Command. I juni 1941 overtok han som sjef for kommandoen med midlertidig rang som Air Marshall. Tedder var ikke Churchills førstevalg til denne stillingen, men da Air Vice-Marshall Owen Tudor Boyd ble tatt til fange på Sicilia, ble Tedder tildelt kommandoen. Han ble dermed sjef for de alliertes luftoperasjoner i Middelhavet og Nord-Afrika, med blant annet Slaget om Kreta i mai 1941 og Operation Crusader senere på året. Tedder fikk ansvaret for oppbyggingen av våpengrenen i de vestre ørkenområdene, samt utviklingen av en mer effektiv operativ og administrativ linje. Dette var med på å bidra til den allierte seieren ved det andre slaget om El Alamein.

I desember 1943 tok Tedder, som nå var midlertidig Air Chief Marshall, kommandoen over de allierte luftstyrkene i Middelhavet. Han ble delaktig i planleggingen av invasjonen av Sicilia. Da Operation Overlord var i planleggingsfasen, ble Tedder utnevnt til Deputy Supreme Commander under general Dwight D. Eisenhower. Han følte han hadde for lite ansvar i denne nye rollen, og fravristet Trafford Leigh-Mallory ansvaret for planleggingen av D-dagen. I denne rollen utviklet han sterke antipatier mot den britiske generalen Bernard Montgomery og var delaktig i at denne ble fjernet fra sin kommando.

I 1945 var Tedder i Russland for å be om assistanse da vestfronten kom under press under Ardenneroffensiven. Da tyskerne omsider kapitulerte i mai 1945, var det Tedder som signerte overgivelsesdokumentene på vegne av general Eisenhower.

Etterkrigstid[rediger | rediger kilde]

I september 1945 ble Tedder forfremmet til Marshall of the Royal Air Force, og fra nyttår 1946 etterfulgte han Charles Portal som sjef for det britiske flyvåpenet, Chief of the Air Staff. Han satt i denne stillingen frem til 1950. Da var han en periode britisk representant i NATOs militærkomité i Washington D.C., før han gikk over i det sivile, og ble rektor ved sitt gamle universitet Cambridge, en stilling han hadde frem til sin død i 1967. I 1946 hadde han fått tittelen baron Tedder

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Hrvatska enciklopedija, Hrvatska enciklopedija-ID 60622, oppført som Arthur Tedder[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ TracesOfWar, TracesOfWar person ID 43300[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ a b Autorités BnF, BNF-ID 11303198c[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ a b Store norske leksikon, oppført som Arthur Tedder, Store norske leksikon-ID Arthur_Tedder[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ Social Networks and Archival Context, oppført som Arthur Tedder, 1st Baron Tedder, SNAC Ark-ID w6vj5spg, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ Store sovjetiske encyklopedi (1969–1978), avsnitt, vers eller paragraf Теддер Артур Уильям, besøkt 28. september 2015[Hentet fra Wikidata]
  7. ^ a b The Peerage person ID p27107.htm#i271062, besøkt 7. august 2020[Hentet fra Wikidata]
  8. ^ a b c d e The Peerage[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]