Wikipedia:Wiki Loves Monuments 2014

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

English



Ta bilder av norske kulturminner



Dette bildet av Alnes fyr vant norsk førstepremie i 2013.
Dette bildet fra Trøndelag tok en fin tredjeplass i 2012, og en plassering i den internasjonale finalen.
Et annet fyr - Lindesnes - var motiv på det norske vinnerbildet i 2012.
Ikke alle kulturminner er veldig gamle. Godøy bedehuskapell tar seg godt ut også i regnvær.

For fjerde år inviterer Wikimedia Norge til fotokonkurransen Wikimedia Loves Monuments. Den internasjonale fotokonkurransen samlet i fjor mer enn 15 000 fotografer og brakte 350 000 bilder av kulturminner fra hele verden. I fjorårets norske konkurranse deltok om lag femti hobbyfotografer og hele 2 500 bidrag ble lastet opp. Vinnerne vant flotte premier i form av gavekort på fotoutstyr, og bøker.

Konkurransen handler om å ta det beste bildet av et kulturminne i Norge, utfra vurdering av en fagjury. De beste bildene går også automatisk videre til den internasjonale konkurransen som har egne premier. Norske bilder har flere ganger kommet til den internasjonale finalen.

Det er tre enkle regler for å delta i Wiki Loves Monuments 2014:

  1. Du må laste ditt fotobidrag opp i fri lisens på Wikimedia Commons i september
  2. Bildet kan være tatt når som helst, men det må være ditt eget og ikke lastet opp til Commons tidligere
  3. Bildet må være av et registrert kulturminne i Norge.


Du kan finne alle kulturminnene til konkurransen i riksantikvarens kartverktøy, som inneholder samtlige kulturminner i Norge, inklusive de kommunalt vernede bygningene i Oslo. Du finner ellers en mer begrenset liste med de viktigste kulturminnene i Wikimedias kartverktly - hvor hvitt tegn markerer kulturminner som ennå ikke har bilde.

Førstepremie er gavekort på 12.000,- kroner hos FotoVideo AS. Andrepremie er gavekort samme sted for 2.000,- kroner og tredjepremie er gavekort på 1.000,- kroner. I tillegg blir alle de ti beste bidragene belønnet med bokpremier.

Juryen består av Harald Groven (Wikimedia Norge), Dagfinn Rasmussen (Riksantikvaren) og Odd-Geir Sæther. Sæther er en av landets mest erfarne og anerkjente filmfotografer og er blant annet tildelt Arne Skouens ærespris for sitt arbeid. Sæther har også en internasjonal karriere og har blant andre jobbet for David Lynch. Sæther er ved siden av sitt virke som filmfotograf en svært aktiv stillsfotograf, og arbeider for tiden med både bokutgivelse og utstillinger av sitt arbeid utenfor film-lerretet.

Ta bilder allerede i sommer![rediger kilde]

Sommeren er den beste tiden til å ta gode utebilder av kulturminner. Du kan starte nå og ta bilder av hvilket som helst av Riksantikvarens 16000 hoved-kulturminner som du kan finne i egne fylkeslister og i et eget kart. Du kan også finne hvilke kulturminner som til en hver tid finnes der du befinner deg. Hvis du vil ta bilder og laste dem opp fra din mobiltelefon, kan du laste ned en egen app. Når konkurransen nærmer seg kan det bli lagt til flere kulturminner som inngår i konkurransen i nye lister og kart.

Last opp bildene i september![rediger kilde]

Det er viktig at du ikke starter selve opplastingen i juli eller august, da teller ikke bildene i konkurransen. Når september kommer, må du registrere deg med brukernavn og legge inn din e-post-adresse under innstillingene dineWikimedia Commons (slik at juryen kan kontakte deg hvis du vinner!). Det enkleste er å laste bildene rett inn med konkurransens opplastingsassistent - da blir malene satt opp automatisk og du kan bare fylle inn bildeinformasjonen og ID-nummeret på kulturminnet.

Du kan lese en enkel innføring i hvordan du enkelt laster opp bilder. Se File:Wiki Loves Monuments eksempelbilde.jpg for et eksempel på hvordan et opplastet bildet blir seende ut om du bruker opplastingsassistenten.

I september kan du også velge å legge i bildene manuelt på Wikimedia Commons, dersom du ikke vil eller kan bruke opplastingsassistenten. Hvis du bruker den manuelle tjenesten må du legge inn både malen {{Wiki Loves Monuments 2014|no}} og {{Monument Norge|ID i kulturminnebasen}} i bildebeskrivelsen. Kulturminnets ID-nummer finner du i kulturminnelistene.

Uavhengig av om du bruker assistenten eller gjør innlastingen manuelt, kan du etter endt opplasting for sikkerhets skyld sjekke at malene {{Wiki Loves Monuments 2014|no}} og {{Monument Norge|ID i kulturminnebasen}} kom med i bildets databeskrivelse, slik at juryen finner bildet og det kulturminnet som er avbildet.

Alle bilder som ligger i kategorien Images from Wiki Loves Monuments 2014 in Norway ved konkurranseslutt, og som overholder reglene, blir vurdert av juryen.



Juryen vil både legge vekt både på det rent fototekniske (komposisjon, perspektiv, skarphet, fargegjengivelse osv.) og på hvor nyttig det er som illustrasjon for wiki-prosjektene. For tips til hvordan du skal ta teknisk gode bilder, se veiledningene Commons:How to take pictures for Wikimedia Commons og Commons:Image guidelines.

Det vil telle positivt om bildet har gode metadata – det vil si en god beskrivelse av bygningen eller gjenstanden som er fotografert, geografiske koordinater, opplysninger om arkitekt/kunstner, god kategorisering på Commons osv. Gode metadata gjør bildet lettere å finne for andre brukere.


Om Wiki Loves Monuments[rediger kilde]

Konkurransen er et samarbeid mellom de nasjonale «chapterne» av Wikimedia Foundation og Wikipedia-miljøene. Fotografer konkurrerer om å ta de beste bildene av fredede/bevaringsverdige kulturminner og hjelper samtidig til med å dokumentere kulturarv. Wiki Loves Monuments 2014 blir gjennomført i september 2014. Det vil bli kåret ti finalister, og én hovedvinner.

Arbeidet med WLM blir koordinert på Wikimedia Commons, som er en fri mediebank som brukes av Wikipedia og de andre Wikimedia-prosjektene. Initiativet til WLM ble tatt i Nederland i 2010. Året etter ble det arrangert en felles europeisk konkurranse, med egne kåringer i en rekke land. Norske vinnere ble premiert under Wikipedia Academy i Oslo i april 2011. I WLM 2012 lastet norske konkurransedeltagere opp ca 2000 bidrag til konkurransen, og de ti beste norske bildene ble valgt ut av en jury av erfarne fotografer og kulturfolk. Et av de norske bidragene tok også en pris internasjonalt. I 2013 ble de norske vinnerne premiert ved Wikpedia Academy 2013 i desember.

Hvis du finner åpenbare feil i listene eller har spørsmål, kan du si i fra på Wikipedia-diskusjon:Wiki Loves Monuments 2014.


Land som deltok i Wiki Loves Monuments 2013

Ressurser og oversikter[rediger kilde]

2014
2013
2012
2011

Vinnerbilder 2014[rediger kilde]

Det kom inn hele 2162 bilder fra Norge i konkurransen. De 100 beste ble tatt ut til et utvalg som juryen skulle bedømme. Disse ble gjennomgått for å undersøke om de forestiller et av motiv som er på Riksantikvarens liste over norske kulturminner. De 10 bildene med høyest poengsum går videre til juryering i den internasjonale WLM konkurransen.

10 bilder som går videre til den internasjonale konkurransen[rediger kilde]

Juryens utvalg av 100 beste[rediger kilde]

Av 2162 innkomne bidrag, ble ca 100 tatt ut til juryering.