Hopp til innhold

Wikipedia:Wiki Loves Monuments 2012

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

2011 - 2013


Wikimedia Loves Monuments (forkortet WLM) er en internasjonal fotokonkurranse. Konkurransen er et samarbeid mellom de nasjonale «chapterne» av Wikimedia Foundation og Wikipedia-miljøene. Fotografer konkurrerer om å ta de beste bildene av fredede/bevaringsverdige kulturminner og hjelper samtidig til med å dokumentere kulturarv. Wiki Loves Monuments 2012 ble gjennomført i september 2012. Det vil bli kåret ti finalister, og én hovedvinner. Den internasjonale vinneren får en fototur til Hongkong i forbindelse med Wikimania 2012. Vinnere i den norske konkurransen får fotoapparater fra Canon i premier.

Arbeidet med WLM blir koordinert på Wikimedia Commons, som er en fri mediebank som brukes av Wikipedia og Wikimedia-prosjekter. Initiativet til WLM ble tatt i Nederland i 2010. Året etter ble det arrangert en felles europeisk konkurranse, med egne kåringer i en rekke land. Norske vinnere ble premiert under Wikipedia Academy i Oslo i april 2011. I WLM 2011 lastet norske konkurransedeltagere opp mer enn 1 200 bidrag til konkurransen, og de ti beste norske bildene ble valgt ut av en jury av erfarne fotografer og kulturfolk. Et av de norske bidragene tok også en pris internasjonalt.

Reglement

[rediger kilde]
Land som deltar i WLM 2012

For å delta i konkurransen er ingen påmelding nødvendig. Følgende krav stilles for at ditt bidrag kan være med i konkurransen:

 1. Du må selv ha tatt bildet.
 2. Bildet må lastes opp med en fri lisens - Creative Commons navngivelse del på samme vilkår 3.0
 3. Bildet må lastes opp til Wikimedia Commons i september 2012 – men det spiller ingen rolle når bildet er tatt.
 4. Konkurransen gjelder kun kulturminner utpekt av kulturvernmyndighetene – se fullstendig oversikt over kulturminner i Norge.
 5. Du må ha en e-postadresse knyttet til brukerkontoen din, så vi kan kontakte deg om du vinner.
 6. Bildet på Commons må merkes med malene {{Wiki Loves Monuments 2012|no}} og {{Monument Norge|ID i kulturminnebasen}}, slik at juryen finner bildet og enkelt ser hvilket kulturminne det er tatt bilde av. Disse malene legges til automatisk om du bruker opplastingsassistenten, se hvordan du laster opp bilder her.


Vinnerne i konkurransen utpekes av en jury, og premieres med Canon fotoapparater.

Alle bilder som ligger i kategorien Images from Wiki Loves Monuments 2012 in Norway ved konkurranseslutt og som ellers overholder reglene, blir vurdert av juryen.

Dobbeltsjekk at du har lagt inn e-postadresse under innstillingene dine på Wikimedia Commons, i tilfelle du vinner!

Hvordan laste opp bilder?

[rediger kilde]

Opplasting av bilder skjer til Wikimedia Commons, mediefil-databasen til blant annet Wikipedia og andre søsterprosjekter. Se File:Wiki Loves Monuments eksempelbilde.jpg for et eksempel på hvordan et opplastet bildet blir seende ut om du bruker opplastingsassistenten. Opplastingen kan gjøres på følgende vis:

Veiviser

[rediger kilde]

Med hjelp av en opplastingstjeneste (innlogging påkrevet) laget spesielt for denne konkurransen kan du laste opp filer til konkurransen.

Manuelt

[rediger kilde]

Du kan selvsagt også laste opp filen manuelt på Wikimedia Commons. Da må du huske følgende:

Kriterier

[rediger kilde]

Juryen vil både legge vekt både på det rent fototekniske (komposisjon, perspektiv, skarphet, fargegjengivelse osv.) og på hvor nyttig det er for wiki-prosjektene. For tips til hvordan du skal ta teknisk gode bilder, se Commons:How to take pictures for Wikimedia Commons og Commons:Image guidelines.

Det vil telle positivt om bildet har gode metadata – det vil si en god beskrivelse av bygningen eller gjenstanden som er fotografert, geografiske koordinater, opplysninger om arkitekt/kunstner, god kategorisering på Commons osv. Gode metadata gjør bildet lettere å finne for andre brukere.

Premier

[rediger kilde]

Premiene for beste bilder i konkurransen er:

 1. Førsteplass - et fotogavekort på kroner 5.000 til gullvinneren
 2. Andre- til femteplass - disse fire vinnerne får hvert sitt Canon kompaktkamera
 3. Wikipediaprisen - fotogavekort på tilsammen kroner 2.000

Den norske juryen for 2012 består av:

 • Erlend Bjørtvedt, Wikimedia Norge
 • Rolf Groven, billedkunstner
 • Kjersti Lie, arkitekt og biblioteksjef for arkitektur/design ved NTNU
 • Einar Spetz, Wikimedia Sverige


Jurymedlemmenes egne bilder er automatisk unntatt fra den norske WLM-konkurransen, og kan ikke premieres.

Følg juryens arbeid her

Hva kan jeg ta bilde av?

[rediger kilde]

Konkurransen tar utgangspunkt i Riksantikvarens kulturminnedatabase (se [1]). Denne databasen inneholder ca. 123 000 objekter, men en stor del av disse er automatisk fredete arkeologiske funnsteder som ikke egner seg for en allmenn fotokonkurranse. Noen kulturminnekategorier er derfor tatt ut, slik at antall kulturminner med i konkurranselistene er 11000.

Merk at Riksantikvarens lister på ingen måte inneholder alle kulturminner i Norge, det finnes også mange regionale og lokale lister. Disse har imidlertid varierende kvalitet og finnes i en rekke ulike formater. Av praktiske årsaker har derfor organisatorene av Wiki Loves Monuments Norge 2012-konkurransen valgt å bruke Riksantikvarens liste i konkurransen i denne omgang, men vi håper å kunne ta med flere ulike databaser i fremtidige konkurranser av lignende art.

Merk at det kan skje endringer i listen helt opp til konkurransestart, så sjekk at det du har tenkt tenkt å ta bilde av fortsatt står på listen i det konkurransen starter.

Hvis du finner åpenbare feil i listene eller har spørsmål, kan du si i fra på Wikipedia-diskusjon:Wiki Loves Monuments 2012.

Wikimedia Norge samarbeider med Lokalhistoriewiki.no om WLM 2012. Det innebærer at fotografier av kulturminner som blir registrert som konkurransebidrag til WLM 2012, kan bli verdifulle bidrag til innholdet både på Wikipedia og på Lokalhistoriewiki.

Eksterne lenker

[rediger kilde]