Ullsfjorden

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ullsfjorden
Ullsfjorden.JPG
Ullsfjorden sett fra Ullsfjordferga mot sørøst
LandNorge Norge

Ullsfjorden
69°42′17″N 19°43′14″Ø

Ullsfjorden (kvensk: Moskivuono[1], nordsamisk: Moskavuotna[2]) er en fjord i kommunene Tromsø, Lyngen og Karlsøy i Troms. Fjorden er 110 kilometer lang i henhold til kartverkets målinger; NAF Veibok oppgir 75 kilometer.

Fjorden strekker seg fra Lyngstuva i nord, til Sjøvassbotn i sør og skjærer inn i et alpint område med mange tinder, små breer, elver og vann. Den sørlige delen av fjorden, fra Storstraumen til Sjøvassbotn, kalles ofte Sørfjorden. Fra Sjøvassbotn er det kun 2,5 kilometer over til Balsfjord. Rett nord for Storstraumen går fjordarmen Kjosen ca. 12 kilometer østover, til den møter det 3 kilometer brede Lyngseidet. Vest for fjorden ligger halvøya Stuoranjárga, i øst ligger Lyngenhalvøya med Lyngsalpan og fjellet Jiehkkevárri1 834 meter over havet.[3] Fjorden krysses av bilfergen Breivikeidet–Svensby og det planlegges en bru over fjorden, Ullsfjordforbindelsen.

Navnet Ullsfjord er sammensatt av åsen Ull fra norrøn mytologi og "fjord". Ull er guden for jakt og skigåing.

Kraftutbygging i Ullsfjorden (Sørfjorden)[rediger | rediger kilde]

NVE har i 2010 mottatt søknader fra Troms Kraft Produksjon AS, Skognes og Stordalen kraftlag A/S / Fjellkraft og fra Småkraft AS om utbygging av syv småkraftverk i den indre del av Ullsfjorden (Sørfjorden). I tillegg er det inne til behandling en søknad om å bygge en ny 132 kV-kraftlinje i området. I behandlingen ser NVE alle kraftverkene samlet for å vurdere konsekvensene. Etter behandling har NVE sent sin anbefaling til Olje- og energidepartementet i januar 2013, der fire av disse frarådes for utbygning. De anbefalte kraftverkene vil få en årsproduksjon på 86 GWh, mens de som frarådes ville kunne fått en produksjon på 211,3 GWh. Av positive effekter er blant annet nevnt miljøvennlig energiproduksjon og lokal verdiskapning, samt skatter til det offentlige. Imidlertid er disse prosjektene av Naturvernforbundet vurdert til å være noen av de mest kontroversielle i Norge nå[4]. Det er også flere lokale interessenter som har vært negative til planene.

Det er Ritaelva kraftverk, Sveingard kraftverk med regulering av Skogneselva, samt Turrelva kraftverk I i Turrelva som anbefales bygget. Skognesdalen, Rieppeelva og Steinnes kraftverk med regulering av blant annet Skogneselva, Stordal kraftverk med regulering av Stordalelva og Turrelva kraftverk II i den øverste delen av Turrelva frarådes.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Kvenske stedsnavn». www.kvenskestedsnavn.no. Besøkt 5. mars 2019. 
  2. ^ «Ullsfjorden». Faktaark. Kartverket. Besøkt 1. mars 2017. 
  3. ^ Ullsfjorden på Norgeskart.no fra Statens kartverk
  4. ^ Aftenposten 15.01.2014: Klimatiltak truer vassdragene

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]