Wernigerode

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Wernigerode

Våpen

LandTysklands flagg Tyskland
DelstatSachsen-Anhalt
LandkretsHarz
StatusBy
Postnummer38855
Retningsnummer03943
Areal170,18 km²[1]
Befolkning32 024[2] (2022)
Bef.tetthet188,18 innb./km²
Høyde o.h.240 meter
Nettsidewww.wernigerode.de
Posisjonskart
Wernigerode ligger i Tyskland
Wernigerode
Wernigerode
Wernigerode (Tyskland)
Kart
Wernigerode
51°50′06″N 10°47′07″Ø

Wernigerode er en by i landkretsen Harz i den tyske delstaten Sachsen-Anhalt.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Byen ligger ca. 250 moh. ved nordøstranden av fjellområdet Harz og ved foten av nordtysklands høyeste fjell Brocken. Wernigerode ligger til Bundesstrasse 6 og Bundesstrasse 244 og langs jernbanelinjen HalberstadtVienenburg, som forbinder Halle (Saale) og Hannover.

Historie[rediger | rediger kilde]

Det finnes ingen sikre kilder til å avgjøre tidspunktet for den første bosetting på stedet. Den siste stavelsen i byens navn kommer av (zu) roden som betyr å rydde (land), og dermed forteller at urskogen måtte ryddes for å gi plass til byen.

Stedet nevnes skriftlig første gang i 1121 i forbindelse med grev Adalbert zu Haimar. Grevene kalte seg senere zu Wernigerode. Byrettigheter ble tildelt Wernigerode i 1229 og 775-års jubileet til minne om dette ble feiret i 2004.

Etter at grevene av Wernigerode døde ut i mannlig linje i 1429 ble Wernigerode sete for grevene zu Stolberg som regjerte over området helt til 1714. Da måtte slekten avgi makten til Brandenburg-Preussen. Under den tyske bondekrigen i 1525 ble flere klostre i egnen plyndret og delvis ødelagt, bl.a. klosteret Himmelpforten i det som nå er bydelen Hasserode. Plyndringer og ødeleggelser gjennom brann under tredveårskrigen påførte befolkningen i området store lidelser.

Mellom 1807 og 1813 var Wernigerode en del av det Napoleons kongerike Westfalen, før byen ble innlemmet i den prøyssiske landkretsen Osterwieck i den prøyssiske provinsen Sachsen. Men grev Henrich zu Stolberg-Wernigerode fikk 1825 igjennom at Wernigerode skulle være sete for en egen landkrets innenfor regjeringsdistriktet Magdeburg.

Fra andre del av det 19. århundre opplevde Wernigerode økende turisme og i tillegg en sterk industrialisering med produksjon av maskiner og verktøy, elektromotorer, farmasøytiske produkter, sjokolade, skrivevarer og byggstoffer. Bydelen Hasserode har gitt navn til et av Tysklands større bryggerier, Hasseröder.

Severdigheter[rediger | rediger kilde]

Sentrum av byen består for en stor del av bindingsverkshus. Slottet i nygotisk stil som troner over byen er et av Wernigerodes vartegn. Det vakre rådhuset er fra 1490-årene. Den smalsporete Harzer Schmalspurbahn som går gjennom Harz, starter i Wernigerode.

Bildegalleri[rediger | rediger kilde]

Kjente personer fra byen[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]