Brocken

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Brocken er med sine 1141 meter over havet det høyeste fjellet i Nord-Tyskland. I 1935 ble verdens første TV-tårn bygd på toppen. Fjellet har i folketroen blitt forbundet med heksemesser Valborgsnatta. Fjellet har på tysk, dansk og norsk også blitt kalt for Blocksberg og liknende.
Damplokomotivet Brockenbahn går til toppen av fjellet.
Heksesabbat på Blokksberg valborgsnatta. Illustrasjon fra 1829 til Goethes drama om Faust

Brocken, også kalt Blocksberg eller Blokksberg, er et fjell i delstaten Sachsen-Anhalt i Tyskland, tidligere Øst-Tyskland. Det er det høyeste fjellet i Harz (mellom Weser og Elben) og er også den høyeste fjelltoppen i Nord-Tyskland med sine 1 141 meter over havet. Selv om fjellet er mye mindre enn de alpine fjellene i syd, har det et mikroklima som ligner det man finner på fjell med en høyde på 2 000 meter. Toppen har snødekke fra september til mai og er dekket av dis og tåke om lag 300 dager i året. Den årlige normaltemperaturen er bare 2,9 °C.

Brocken har alltid hatt en viktig rolle i sagn og har vært knyttet til hekser og demoner. Goethe tok opp sagnene i verket Faust, der han også nevner fjellet. Brockenspekteret er et vanlig fenomen på dette disige fjellet, der skygger som blir kastet på tåken skaper en skummel optisk effekt.

I dag er Brocken en del av en nasjonalpark og har flere historiske botaniske hager med fjellplanter, grunnlagt i 1890. En smalsporet jernbane, Brockenbahn (del av Harzer Schmalspurbahn), tar passasjerer fra Wernigerode i nord og Nordhausen i syd til jernbanestasjonen på toppen. Fjellet har mange turstier. På toppen av fjellet står et TV-tårn.

Historie[rediger | rediger kilde]

I 1935 var det første TV-tårnet i verden bygd på toppen av fjellet, og begynte å sende Deutsche Reichspost. Det sendte ut TV-sendinger fra Sommer-OL 1936 i Berlin. Tårnet ble stengt av myndighetene i september 1939 da annen verdenskrig brøt ut.

De allierte styrkene bombet Brocken 17. april 1945 og ødela Brocken Hotel og værstasjonen, men ikke TV-tårnet. Amerikanske styrker brukte installasjonen fra 1945 til 1947. Før amerikanerne reiste fra Brocken i 1947 koblet de fra den gjenoppbygde værstasjonen og TV-tårnet.

Mellom 1973 og 1976 ble det bygget et nytt moderne TV-tårn for GDR-TV. I dag bruker den tyske fjernsynskanalen ZDF tårnet.

Fra 1957 ble Brocken en sikkerhetssone, og etter at Berlinmuren ble reist, utpekte de østtyske myndighetene området som en høyggradsmilitærsone og gjorde om toppen til en festning. På grunn av høyden ble stasjonen også brukt til avlytting etter radiosignal fra de omliggende områdene. Grensetropper holdt til ved jernbanestasjonen og den sovjetiske røde armé brukte store deler av området. Stasi, det hemmelige politiet i Øst-Tyskland brukte TV-tårnet frem til 1985, før de flyttet til en ny bygning, som i dag er museum. Hele toppen ble omringet av en betongmur for at ingen skulle komme inn. Muren og flere andre bygg er i dag tatt bort.

Hekser på Blocksberg[rediger | rediger kilde]

Fjellnavnet Blocksberg er i nordeuropeisk folketro særlig blitt knyttet til Brocken i Harz. Det ble sagt at heksene samlet seg der hvert år for å feire Valborgsnatten (Walpurgisnacht, det vil si natten mellom 30. april og 1. mai) sammen med djevelen. Denne forestillingen ble særlig spredt med Goethes Faust fra 1808, et skuespill om sagnskikkelsen Johann Faust som levde på 1500-tallet, og hans pakt med djevelens sendebud Mefistofeles. I Faust nevner forfatteren også tradisjonen med heksesabbater på fjellet. Goethe kan ha fått inspirasjon fra to steinformasjoner på toppen av Brocken, Teufelskanzel («djevelens prekestol») og Hexenaltar («heksenes alter»).

Det er liknende forestillinger om heksemøter på toppen av fjell i nordisk folketro. Ofte ble disse forbundet med lokale fjell, eksempelvis Gitvola i Hedmark. I Sverige blir det fortsatt sagt at heksene flyr på sopelimene sine til Blåkullavalborgsmesseaften eller skjærtorsdag.

På tysk kalles «sabbatshekser» gjerne Bockenhexen («hekser fra Blokksberg»)

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]