Weedensenteret

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Weedensenteret er en kampanje fra Helsedirektoratet om cannabis og mulige helseskader som følge av bruk blant unge. Målet med kampanjen er å øke kunnskapen om cannabis generelt i målgruppen, og gjennom det forebygge bruk.[1][2]

Målgruppe[rediger | rediger kilde]

Den primære målgruppen til Weedensenteret er ungdom fra 15–17 år, men det har også en sekundær målgruppe, som er foreldre og foresatte.[3] Kampanjen hevder selv å ha fokus på å få frem nyansert og faktabasert kunnskap, og ikke «fryktbasert» informasjon, slik at den kan bevisstgjøre ungdom på når og hvordan rusmidler kan utgjøre et problem. Målet er å skape mer tillit og åpenhet rundt temaet gjennom dialog.[4]

I en studie gjennomført av Opinion for Helsedirektoratet fremkom det at ungdom stoler på informasjonskilder som RUStelefonen, ung.no og Helsedirektoratet.[5] RUStelefonen og ung.no er blitt brukt som eksterne kanaler i arbeidet til Weedensenteret.[6][7] Det har også vært samarbeidet med fagmiljøet på cannabis i Folkehelseinstituttet.[8]

Plattformer[rediger | rediger kilde]

Kampanjen inneholder blant annet videoer som vises på sosiale medietjenester som TikTok, Snapchat, YouTube og Instagram. Filmene skal fange ungdoms oppmerksomhet og lede dem til Weedensenteret.no, samtidig som de skal kunne gi kunnskap på kort tid. Filmene ble tilgjengelig på Weedensenterets nettside under lanseringen den 27. oktober 2020. Kampanjen er i tillegg synlig på utendørsflater og gjennom podkaster og aviser.[9]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Cannabis og lansering av Weedensenteret.no – et sted for ungdom som lurer (webinar) - Helsedirektoratet». www.helsedirektoratet.no (norsk). Besøkt 28. oktober 2020. 
  2. ^ «Nå lanseres Weedensenteret.no – et sted for ungdom som lurer - Helsedirektoratet». www.helsedirektoratet.no (norsk). Besøkt 28. oktober 2020. 
  3. ^ Ytrel, Kristine (13. oktober 2020). «Ny kampanje fra Helsedirektoratet om cannabis og skadevirkninger». Korus Oslo. Arkivert fra originalen 31. oktober 2020. Besøkt 28. oktober 2020. 
  4. ^ Helsedirektoratet (27. oktober 2020). «Om kampanjen». Weedensenteret. Besøkt 28. oktober 2020. 
  5. ^ Vilde Vågsland, Bendik Mogensen, Sunneva Kilsti (september 2019). «Innsikt til kommunikasjonssatsing om cannabis» (PDF). Opinion: 12. 
  6. ^ «Weedensenteret.no: Ny nettside om cannabis». www.ung.no. Besøkt 28. oktober 2020. 
  7. ^ «Fakta om cannabis: hasj, marihuana, olje». RUStelefonen. Besøkt 28. oktober 2020. 
  8. ^ Tennøy, Silje-Lisette (27. oktober 2020). «Cannabisbruken har vært stabil i 10 år – nå øker den». NRK. Besøkt 28. oktober 2020. 
  9. ^ «forebygging.no - En kunnskapsbase og publiseringskanal for folkehelse- og rusforebyggende arbeid». www.forebygging.no. Arkivert fra originalen 31. oktober 2020. Besøkt 28. oktober 2020. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]