Hopp til innhold

Wedding

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Wedding

Flagg

Våpen

LandTysklands flagg Tyskland
Postnummer13347
Areal9,23 km²
Befolkning83 612 (2015)
Bef.tetthet9 058,72 innb./km²
Høyde o.h.41 meter
Kart
Wedding
52°33′00″N 13°20′33″Ø

Wedding er en ortsteil i den administrative bydelen Mitte i Berlin. Wedding var en egen bydel frem til forvaltningsreformen i 2001, da den ble slått sammen med bydelene Mitte og Tiergarten til den nåværende bydelen Mitte. Under den kalde krigen lå Wedding i Vest-Berlin.

Historie[rediger | rediger kilde]

Rådhuset i Wedding

Et gods tilhørende Rudolf de Weddinge er nevnt i skriftlige kilder fra 1200-tallet og godset lå hvor dagens Nettelbeckplatz er lagt. Området var dekket av skog til kilden i Gesundbrunnen ble oppdaget. Gesundbrunnen ble bygget opp til spasenter og Wedding ble et forlytelseskvarter, med innslag av spill og prostitusjon.

I 1864 ble det etablert en farmasøytisk industri i området og Wedding utviklet seg de påfølgende tiårene til å bli et arbeiderklassestrøk. Arbeiderne bodde i trange leiegårder og området ble etter første verdenskrig kjent som Røde Wedding. Fra 1. til 3. mai 1929 kom det til voldelige demonstrasjoner, senere kalt Den blodige mai. Som følge av det store innslaget av kommunister i bydelene ble området i 1930-årene utsatt for stadige angrep fra nazistene.

Etter den andre verdenskrigen kom Wedding inn under fransk sektor. Bebyggelsen langs nordsiden av Bernauerstrasse og dessuten fortauene på sørsiden tilhørte fransk sektor, mens bygningene langs den sørlige siden tilhørte sovjetisk sektor. Da Berlinmuren ble bygget i august 1961, hoppet mange av de som bodde i bygningene ned fra vinduene og dermed til vesten. Dette fortsatte inntil bygningene ble evakuert av DDR og vinduene tettet med murstein.

Wedding var den vestlige utgangen av en av de første flyktningetunnelene som ble gravet ut under Berlinmuren. Tunnelen kom fra et forlatt fabrikklokale i Schönholzerstrasse i sovjetisk sektor, gikk videre under Bernauerstrasse til en annen bygning i vest. Tunnelen var godt konstruert og man klarte å holde den hemmelig. Likevel måtte den nedlegges etter få dager, som følge av lekkasjer fra vannrør i grunnen.

En del av Berlinmuren er rekonstruert nær det stedet i Bernauerstrasse (fra 2001 del av Gesundbrunnen) hvor tunnelen endte. To parallelle deler av muren kan ses med dødsstripe i mellom. Et dokumentasjonssenter ligger i umiddelbar nærhet til museet.

Bebyggelsen[rediger | rediger kilde]

Wedding er for en stor del preget av eldre bygårder med bakgård, fra Gründertiden og dessuten blokker fra den sosiale boligbyggingen i 1970 og 1980-årene. Et unntak fra dette er Afrikanische Viertel (hvor gatene er oppkalt etter afrikanske steder) mellom Volkspark Rehberge og Schillerpark. Her finnes typiske boligkvarterer fra 1920- og 1930-tallet med grøntområder omkring. Særlig severdig er Siedlung Schillerpark som er oppført på UNESCOs liste over verdens kulturarv under fellesbetegnelsen Modernistiske boligområder i Berlin og i tillegg og Friedrich Ebert Siedlung.

Alte Nazarethkirche på Leopoldplatz er en av Schinkels fire forstadskirker i Berlin.

Nær U-Bahnhof Reinickendorfer Strasse og S-Bahnhof Wedding finnes Erika Heß ishall, hjemmestadion for hockeyklubben FASS Berlin. Her spiller også ECC Preussen Juniors Berlin.

Plasser i Wedding[rediger | rediger kilde]

Viktige plasser i Wedding er Leopoldplatz (vanligvis kalt Leo), Nettelbeckplatz og Pekinger Platz.

Grøntanlegg og sjøer[rediger | rediger kilde]

De største parkene er Schillerpark, Volkspark Rehberge og Goethepark. Like i nærheten av disse finnes innsjøen Plötzensee.

Bildegalleri[rediger | rediger kilde]

Demografi[rediger | rediger kilde]

Weddings befolkning består for en stor del av migranter og personer med lav inntekt. Andelen utenlandske statsborgere var i 2009 31,4 %. I skoleåret 2006/2007 var andelen utlendinger 40 %.

Sammenliknbare tall fra andre deler av Berlin:

Friedrichshain-Kreuzberg 31,7 %, Pankow 4,5 %, Charlottenburg-Wilmersdorf 20,1 %, Spandau 11,3 %, Steglitz-Zehlendorf 10,0 %, Tempelhof-Schöneberg 28,8 %, Neukölln 31,1 %, Treptow-Köpenick 3,3 %, Marzahn-Hellersdorf 3,5 %, Lichtenberg 10,5 %, Reinickendorf 11,4 %.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]