Moabit

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Moabit
Moabit
LandTyskland Tyskland
DelstatBerlin Berlin
StatusOrtsteil i bydelen Mitte
Areal7,72 km²
Befolkning69 955 (2011)
Bef.tetthet9 061,53 innb./km²
Høyde over havet40 meter

Moabit er en ortsteil i bydelen Mitte i Berlin, Tyskland. Området ble innlemmet i Berlin i 1861 og har idag 69 955 innbyggere (2011).

Moabit avgrenses av vann, nemlig Spree, Berlin-Spandauer Schifffahrtskanal, Westhafenkanal og Charlottenburger Verbindungskanal.

Historie, bydelens navn[rediger | rediger kilde]

Området Moabit ble inkorperert i Berlin i 1861, men har røtter tilbake til 1200-tallet.

Muligens går navnet tilbake tll bydelens første innbyggere hugenottene. De franske innvandrerne som hadde flyktet fra Frankrike på grunn av sin tro kalte sitt nye hjemsted terre de Moab med tanke på Det gamle testamente. De fant liksom israelittene etter utferden fra Egypt sin tilflukt i moabittenes land.

Etter Berlinmurens fall er Moabit ikke lengre et grenseområde på kanten av Vestberlin, men et sentralt område i det samlede Berlin. Grunnet nærheden til Reichstag er mange nye bygninger blitt opført i Moabit, blant annet det tyske innenriksministerium, Bundesministerium des Innern. En av Berlins eldste stasjonsbygninger, den nyklassisistiske Hamburger Bahnhof, oppført i 1847, ligger også i Moabit. Jernbanegården er i dag et av Berlins mange museer.

Severdigheter[rediger | rediger kilde]

Berlin Hauptbahnhof ligger godt synlig ikke langt fra Sprees nordlige bredd. En av Berlins eldste stasjonsbygninger, den nyklassisistiske Hamburger Bahnhof som ble oppført i 1847, brukes idag som museum for samtidskunst. I ortsteilen finnes et fengsel, Justizvollzugsanstalt Moabit og domstolen Kriminalgericht Moabit. Moabit markedshall er renovert til sitt opprinnelige formål og inneholder butikker og små kafeer. Nærheten til Riksdagsbygningen har medført oppføringen av en rekke nye bygninger etter Berlinmurens fall, blant annet innenriksdepartementet.

Bildegalleri[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]