Moabit

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Moabit
Moabit
LandTyskland Tyskland
DelstatBerlin Berlin
StatusOrtsteil i bydelen Mitte
Grunnlagt1716
TidssoneUTC+01:00, UTC+2:00
Areal7,72 km²
Befolkning69 955 (2011)
Bef.tetthet9 061,53 innb./km²
Høyde over havet40 meter
Beliggenhet

Moabit
52°32′00″N 13°20′00″Ø

Moabit er en ortsteil i bydelen Mitte i Berlin, Tyskland. Området ble innlemmet i Berlin i 1861 og har idag 69 955 innbyggere (2011).

Moabit avgrenses av vann, nemlig Spree, Berlin-Spandauer Schifffahrtskanal, Westhafenkanal og Charlottenburger Verbindungskanal.

Bydelens navn[rediger | rediger kilde]

Området Moabit ble innlemmet i Berlin i 1861, men har røtter tilbake til 1200-tallet.[trenger referanse]

Muligens går navnet tilbake til bydelens første innbyggere hugenottene.[trenger referanse] De franske innvandrerne som hadde flyktet fra Frankrike på grunn av sin tro kalte sitt nye hjemsted terre de Moab med tanke på Det gamle testamente.[trenger referanse] De fant liksom israelittene etter utferden fra Egypt sin tilflukt i moabittenes land.

Bygninger[rediger | rediger kilde]

Berlin Hauptbahnhof ligger godt synlig ikke langt fra Sprees nordlige bredd. En av Berlins eldste stasjonsbygninger, den nyklassisistiske Hamburger Bahnhof som ble oppført i 1847, brukes idag som museum for samtidskunst. I ortsteilen finnes et fengsel, Justizvollzugsanstalt Moabit og domstolen Kriminalgericht Moabit. Moabit markedshall er renovert til sitt opprinnelige formål og inneholder butikker og små kafeer. Nærheten til Riksdagsbygningen har medført oppføringen av en rekke nye bygninger etter Berlinmurens fall, blant annet innenriksdepartementet.

Etter Berlinmurens fall er Moabit ikke lengre et grenseområde på kanten av Vestberlin, men et sentralt område i det samlede Berlin.

Bildegalleri[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]