Gesundbrunnen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Gesundbrunnen
Berlin Gesundbrunnen mit Stephanuskirche von Humboldthöhe.jpg
LandTyskland Tyskland
TidssoneUTC+01:00, UTC+2:00
Postnummer13347
Areal6,13 km²
Befolkning90 748 (2015)
Bef.tetthet14 803,92 innb./km²
Høyde o.h.53 meter

Gesundbrunnen
52°32′55″N 13°23′25″Ø

Gesundbrunnen er en ortsteil bydelen Mitte i Berlin. Ortsteilen oppsto gjennom deling av det tidligere bydelen Wedding. Ved en forvaltningsreform i 2001 ble de tidligere bydelene Wedding, Mitte og Tiergarten slått sammen og deretter delt i ortsteiler. I den nye bydelen Mitte oppsto ortsteilene Mitte, Tiergarten, Wedding, Gesundbrunnen, Moabit og Hansaviertel.

Navnet[rediger | rediger kilde]

Navnet Gesundbrunnen (norsk: sunnhetsbrønnen) kommer av en kilde i nærheten av det senere kurstedet Louisenbad. Kilden inneholdt jernholdig vann og er nevnt første gang 1748. Vannets legende egenskaper ble undersøkt og fastslått av kjemiker Andreas Sigismund Marggraf. Hofapoteker Heirich Wilhelm Behm fikk i 1751 ved kongelig privilegium retten til å etablere en sunnhets- og badeanstalt på stedet.

Demografi[rediger | rediger kilde]

Gesundbrunnen har blant ortsteilene i Berlin det største innslag av utenlandske statsborgere med 33,75 % av befolkningen. For Berlin er det tilsvarende tallet 14,1 %.[1] Andelen er forsåvidt synkende da den utenlandske befolkning opptas som tyske statsborgere. Mer enn halvparten av innbyggerne i Gesundbrunnen har migrasjonsbakgrunn.

Bildegalleri[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]