Gesundbrunnen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Gesundbrunnen
Gesundbrunnen
Rosehagen i Volkspark Humbolthain i Gesundbrunnen
Land Tyskland Tyskland
Delstat Berlin Berlin
Status Ortsteil i bydelen Mitte
Areal 6,13 km²
Befolkning 82 746 (2010)
Bef.tetthet 13 498,53 innb./km²
Høyde over havet 53 meter

Gesundbrunnen er en ortsteil bydelen Mitte i Berlin. Ortsteilen oppsto gjennom deling av det tidligere bydelen Wedding. Ved en forvaltningsreform i 2001 ble de tidligere bydelene Wedding, Mitte og Tiergarten slått sammen og deretter delt i ortsteiler. I den nye bydelen Mitte oppsto ortsteilene Mitte, Tiergarten, Wedding, Gesundbrunnen, Moabit og Hansaviertel.

Navnet[rediger | rediger kilde]

Navnet Gesundbrunnen (norsk: sunnhetsbrønnen) kommer av en kilde i nærheten av det senere kurstedet Louisenbad. Kilden inneholdt jernholdig vann og er nevnt første gang 1748. Vannets legende egenskaper ble undersøkt og fastslått av kjemiker Andreas Sigismund Marggraf. Hofapoteker Heirich Wilhelm Behm fikk i 1751 ved kongelig privilegium retten til å etablere en sunnhets- og badeanstalt på stedet.

Demografi[rediger | rediger kilde]

Gesundbrunnen har blant ortsteilene i Berlin det største innslag av utenlandske statsborgere med 33,75 % av befolkningen. For Berlin er det tilsvarende tallet 14,1 %.[1] Andelen er forsåvidt synkende da den utenlandske befolkning opptas som tyske statsborgere. Mer enn halvparten av innbyggerne i Gesundbrunnen har migrasjonsbakgrunn.

Bildegalleri[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]