War for the Planet of the Apes

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
War for the Planet of the Apes
Generell informasjon
SjangerScience fiction / Drama / Eventyr
Utgivelsesår2017
Prod.landUSA
Lengde2 t. 20 min.
SpråkEngelsk
Aldersgrense12 (Norge)
Bak kamera
RegissørMatt Reeves
ManusforfatterMark Bomback
Matt Reeves
Basert påLa Planète des singes
MusikkMichael Giacchino
SjeffotografMichael Seresin
KlippWilliam Hoy
Annen informasjon
BudsjettUSD 150 millioner
TotalomsetningUSD 491 millioner [1]
Prod.selskapChernin Entertainment
Distributør20th Century Fox
Premiere10. juli 2017 (New York)
12. juli 2017 (Norge)
14. juli 2017 (USA)
Eksterne lenker
Offisielt nettsted

War for the Planet of the Apes er en amerikansk spillefilm fra 2017 regissert av Matt Reeves etter et manuskript av Mark Bomback og Reeves. Den er en oppfølger til Dawn of the Planet of the Apes.

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

To år etter at en menneske-hatende dvergsjimpanse Koba angrep mennesker i San Francisco (i den forrige filmen) har Caesar og hans stamme av intelligente aper vært i krig mot en amerikansk militær-fraksjon kjent som "Alpha-Omega" ledet av en hensynsløs oberst. Alpha-Omega benytter aper som tidligere var lojale mot Koba, og kalte dem nedsettende for "esel"

Etter et mislykket angrep fra en tropp Alpha-Omega, fanger de overlevende fire soldatene, inkludert en som heter Preacher, pluss en gorilla ved navn Red. Caesar løslater menneskene, og håper å vise obersten at apene ikke er villmenn. Red slipper unna ved å skade albino-gorillaen Winter. Caesars eldste sønn, Blue Eyes, og løytnanten hans, Rocket, kommer tilbake fra en lang reise. Blue Eyes rapporterer at de fant et sted ved en ørken som er ideelt for apene. Til tross for en urolig og nervøs Winter som mener at apene burde reise med en gang, bestemmer Caesar at de må forberede seg bedre først. Den kvelden leder obersten et oppdrag for å infiltrere apene, som dreper Blue Eyes og Cæsars kone, Cornelia. Apene klarer ikke å finne Winter, som detror forrådte dem til obersten av feighet.

Når stammen samles for å reise i sikkerhet, etterlater Caesar sin yngre sønn, Cornelius, i omsorgen til Blue Eyes sin kone Lake. Akkompagnert av Rocket, en orangutang Maurice og gorilla Luca, går de inn i en øde landsby, hvor de finner en soldat. Caesar dreper ham i selvforsvar, og de finner en stum jente som Maurice snart blir venn med. De finner Winter, nå et "esel" i en leir for Alpha-Omega. Winter sier at obersten har reist. Men de andre apene kveler Winter ved et uhell.

Caesar bekymrer seg for at han blir som Koba, og dreper andre aper i sin søken etter hevn. Apene følger etter Alpha-Omega, og oppdager soldater som ble skutt og etterlatt for å dø. En døende soldat avslører at han er stum som jenta. Apene jager en figur som stjal en av hestene deres, men blir overrasket over å oppdage at tyven er en annen intelligent sjimpanse, Bad Ape, som vet hvor Alpha-Omega befinner seg, og fører apene dit.

Leiren i Sierra Nevada viser seg å være et sterkt befestet område. Caesar blir fanget, og oppdager at Alpha-Omega har fanget hele stammen hans og tvinger dem til å bygge en forsvarsmur. Red bringer Caesar til obersten i lenker, og tvinger Caesar til å jobbe med de andre apene. Caesar forstår at obersten sperrer anlegget mot det gjenværende amerikanske militæret, som kommer for å bekjempe ham fordi obersten ble useriøs og fordi han har drept flere av hans egne soldater. Obersten avslører overfor Cæsar at et virus kalt Simian Flu har mutert, og de få overlevende menneskelige bærerne går deretter tilbake til deres primitive dyretilstand og blir dermed stumme.

Obersten planlegger å drepe mennesker som har denne nye mutasjonen, for å stoppe dem fra regresjon. Han torturerer Caesar med hypotermi og sult, for å tvinge alle apene til å jobbe. Den stumme jenta, kalt Nova, smyger seg inn på anlegget for å gi Caesar mat og vann. For å avlede oppmerksomheten fra Nova, lar Rocket seg fange og blir slått av Red. Caesar, Rocket, Maurice og Bad Ape frigjør apene i en tunnel som fører ut av anlegget. Caesar konfronterer obersten, akkurat i det området blir angrepet av militæret. Apene som forsøker å rømme blir fanget i kryssilden mellom Alpha-Omega og militæret.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Andy Serkis.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]