Walsertysk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Walserfolket)
Hopp til navigering Hopp til søk
Walsertysk
Walscher, Titsch, Töitschu
Brukt iSveits Sveits
Liechtenstein Liechtenstein
Østerrike Østerrike
Italia Italia
Regionnoen få isolerte fjellandsbyer i Alpene
Antall brukere10 000–20 000
Lingvistisk
klassifikasjon
Indoeuropeisk
Germansk
Vestgermansk
Tysk
Overtysk
Alemannisk
Höchstalemannisch
Walsertysk
Språkkoder
ISO 639-3wae

Portal: Språk

Walsertysk er et språk som hører til den höchstalemannische dialektgruppen av tysk. Det tales av walserfolket i en del isolerte alpine språkøyer i Sveits, Italia, Frankrike, Liechtenstein og Østerrike.

Historie[rediger | rediger kilde]

Walserfolket («Walliser-folket») består av grupper som forlot sine hjembygder i Wallis i Sveits i løpet av 1200- og 1300-tallet og slo seg ned i tidligere ubebodde fjellstrøk. Grunnen til utvandringen var økende befolkningstrykk i Wallis. Walserfolket ble imidlertid stort sett godt mottatt og fikk skattemessige og andre fordeler av de respektive herskerne som belønning for kolonialiseringen. De underholdt handelskontakt med samfunnene i lavereliggende strøk, men bevarte ellers språk og kultur pga. den veldig isolerte beliggenheten til mange av deres landsbyer. Språket deres er derfor en veldig «gammelmodig» form for de höchstalemannische dialektene i Wallis. Også byggestilen med bl.a. tømmerhus er karakteristisk for walserlandsbyene.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Walsertyske områder fantes i:

I flere av disse har walserspråket dødd ut, f.eks. grunnet 1900-tallets italieniseringspolitikk i de italienske områdene. I andre finnes walsertysken fremdeles som talespråk. Også i de ellers tyskspråklige områdene er walserspråket tydelig forskjellig fra – og ikke gjensidig forståelig med – de hochalemannische eller bairiske dialektene som tales i de lavereliggende landsbyer.

Antallet morsmålsbrukere av walsertysk ble anslått til å være mer enn 20 000 i begynnelsen av 1900-tallet (10 000 i Sveits, 8000 i Østerrike, 3400 i Italia, 1300 i Liechtenstein). I dag er tallet sannsynligvis betraktelig lavere.

Se også[rediger | rediger kilde]

Tre andre «små» språk som har overlevd i mer eller mindre isolerte fjellområder i Alpene, er:

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]